Aarhus Universitetsforlag – mød redaktøren af 100 danmarkshistorier

Aarhus Universitetsforlag – mød redaktøren af 100 danmarkshistorier

Få indblik i arbejdet som forlagsredaktør og tankerne om videnskabsformidling på Aarhus Universitetsforlag, når redaktør Peter Bejder, der er historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole, får ordet hos MA.

Peter sætter samtidig det lange lys på: Hvad bliver hovedtendenserne i formidlingen inden for feltet i de kommende år? Og hvor ligger evt. jobmuligheder i forlagsbranchen lige nu?

Innovation i videnskabsformidlingen

Aarhus Universitetsforlag udgiver ca. 100 nye bøger hvert år, typisk et miks af videnskabelig litteratur, videnskabsformidlende udgivelser og undervisningsbøger. Fælles for alle bøger er, at de er forankret i forskningen ved universiteterne.

Vi er faldet for forlagets evne til at få videnskabelig formidling ud til nye målgrupper.

Mest kendt er nok Tænkepauser – viden om alt fra tro, håb og kærlighed til myrer og monstre. Formidlet, så de fleste kan være med og solgt i mere end 1 million eksemplarer.

Forlagets tager nu tråden op med et nyt initiativ: 100 danmarkshistorier.

100 danmarkshistorier er en helt ny danmarkshistorie serveret i små og overkommelige bogbidder. I 100 bøger a 100 sider udgivet over 100 måneder fortæller forskere i et lettilgængeligt sprog om danmarkshistoriens vigtigste begivenheder og tematikker fra runesten til Muhammedtegninger.

Formidlingen kobles til andre initiativer: Spilfirmaet MegaNørd har lavet quiz- og strategispillet Dyst! – spillet om Danmark og dengang. Danmarkshistorien.dk bringer artikler og film i tilknytning til månedens bog (især for ungdomsuddannelserne). HistorieLab.dk arbejder med 12 historiske temaer (især for grundskolen). Og Folkeuniversitetet i Aarhus har løbende arrangementer, der tager udgangspunkt i serien.