Job & Karriere

ESG – brug dine kompetencer til at skabe forandring

Bæredygtighed som arbejdsfelt er kommet for at blive.

Planetens fremtid afhænger af, at også højtuddannede bruger uddannelse og kompetencer til at udvikle nye løsninger. Der er og bliver et stort behov for at understøtte muligheder og forandringsprocesser, og der er brug for kvalificeret hjælp til at få implementeret de mange nye (ofte digitale) værktøjer, der kan bidrage til at dokumentere effekt og understøtte fremdrift.

Magister_ESG

Magister_ESG

Magister_ESG

 

1: Hvor kan jeg søge?

Nærmest alle arbejdspladser arbejder med bæredygtighed i dag. Private virksomheder, offentlige organisationer, og også branche- og interesseorganisationer.

Hvilken type virksomheder/institutioner kan jeg søge i?

Nærmest alle arbejdspladser arbejder med bæredygtighed i dag. Private virksomheder, offentlige organisationer og også branche- og interesseorganisationer.

De private virksomheders fokus er primært relateret til de varer og ydelser, de sælger og køber, samt deres egen udledning, energi, transport og forbrug, men også deres sociale bæredygtighed.

De store børsnoterede virksomheder skal rapportere om deres udledninger offentligt, og det betyder, at de har fået brug for informationer fra samtlige underleverandører, altså de mindre SMV’ere. Ofte er der krav om, at de løbende forsøger at minimere deres udslip og fx forbedre deres sociale bæredygtighed.

Den offentlige sektor har et lignende fokus, da institutioner, kommuner, styrelser og hospitaler osv. på samme måde skal kunne rapportere udledninger. Her er det ikke et lovkrav, men besluttet af politisk valgte kommunal- og regionsbestyrelser, ledelser m.fl. Her er også fokus på energi og transport, samt alt der købes ind – lige fra sakse og bandage på operationsstuen, til mad i børnehaven, printerpapir på rådhuset og bleer på plejecentrene.

Begge sektorer er i dag blevet ret gode til at samarbejde med deres leverandører. Dels ved at stille skrappere krav, dels ved at indgå i konstruktive innovationsprojekter sammen, hvor de forsøger at nå hen imod lavere og lavere udledning.

Der er brug for kloge hoveder til det hele. En kæmpe forandringsproces er i gang på hele arbejdsmarkedet.

2: Hvad kan jeg?

Du er forhåbentligt blevet lidt klogere på, hvor du kan arbejde med ESG i dag. Her deler vi fem gode råd med dig, der søger job inden for området.

5 gode råd til dig, der søger job inden for bæredygtighed
  1. Fokusér på dine overførbare kompetencer
    Måske har du ikke direkte erfaring med bæredygtighed, men du har sandsynligvis kompetencer fra andre områder, som kan være værdifulde i ESG-roller (fx kommunikation, projektledelse, undervisning, facilitering eller analyse).
  2. Hold dig opdateret på tendenser
    Læs op på de nyeste trends og udfordringer inden for ESG/bæredygtighed/klima mv., abonnér på nyhedsbreve, og lær det ’lokale sprog’. Vis din interesse for feltet, og opbyg dit omdømme, også selvom du endnu ikke har erfaring – fx via faglige kommentarer i centrale aktørers og virksomheders LinkedIn-opslag.
  3. Udvid og plej dit netværk
    Skab kontakt via uformelle kaffemøder eller telefonopkald fx via research på LinkedIn. Deltag i konferencer, webinarer og online fora om bæredygtighed og ESG, og tag kontakt til folk for at vise interesse og for at blive klogere på jobtyper, projekter og tendenser.
  4. Søg med flere nøgleord
    I mange job skal man også kunne andet, fx kommunikation eller forandringsledelse. Søger du job via søgeportalerne, står der lidt hyppigere ’bæredygtighed’ eller ’ESG’ som efterspurgte kvalifikationer. Nogle gange står der blot ’Projektleder’ eller ’Kommunikationskonsulent’ som titel på stillingsbetegnelsen. Søg via flere ord, der skal indgå i jobopslaget, ved at sætte et plustegn foran: fx +projektleder +bæredygtighedsstrategi eller fx +kommunikation +klima.
  5. Målret dit CV og din ansøgning til det specifikke job
    Din tidligere erfaring kan omskrives ift. bæredygtighedsfeltet via ‘Gode råd til cv og ansøgning’ nedenfor. Brug evt. også MA’s ChatGPT som sparringspartner.

3: Sådan gør du

Nu inspirerer vi dig til, hvordan du kan give ansøgningsmaterialet an, når du skal søge job indenfor ESG-området.

Gode råd til cv og ansøgning
  • Tænk dit cv og ansøgning som et strategisk værktøj til at komme til samtale

Har en ikke-ESG-relevant opgave fx fyldt 75% af dit job, mens en relatérbar har fyldt 25%, så tal den sidste op, og nedton og omskriv den første med begreber, som den nye branche benytter.

  • Nærlæs stillingsopslagene

Se efter hvilke kvalifikationer, der specifikt efterlyses, og målret dine egne i samme retning, fx i en profiltekst øverst i dit cv. Profilteksten er det første, en potentiel arbejdsgiver læser. Derfor skal du dér formidle, hvorfor du er den rette til dette job. Husk at fx ’underviser’ godt kan omskrives til ’engageret procesfacilitator’, og at ’koordinatorarbejde’ godt kan omskrives til ’dedikeret forandringsleder af tværfaglige specialister’. 

  • Fremhæv din motivation og dit engagement

Det har betydning, at din motivation er høj, og at du har et personligt engagement og de rette værdier. Sørg for at tydeliggøre, at du er topmotiveret for at bidrage til en bæredygtig fremtid i både dit cv og din ansøgning, men overdriv ikke ved fx at skrive lange afsnit om, hvor passioneret du er, eller hvor slemt det står til for kloden. Du skal kunne fortælle, hvordan du kan understøtte og bidrage professionelt til transformationen.

  • Vær vedholdende og tålmodig, når du sender ansøgninger afsted

Da feltet r under udvikling, kan det tage tid at finde det rette job i den rette branche. Fortsæt med at søge, opbyg dit netværk og lav en uformel kompetenceudviklingsplan, for at blive ved med at udvikle dine kompetencer og din viden.

Invitér dig selv på kaffemøder, eller kontakt folk på LinkedIn, som arbejder inden for din yndlingsbranche, eller som har arbejdet i de virksomheder, du drømmer om. Spørg om de har 10-15 min. til et telefonmøde, ”da jeg er midt i et brancheskift og nu gerne vil arbejde med…”. Spørg, om det kan passe ind, at du ringer på torsdag kl. 14. Det øger chancerne for, at de svarer.

  • Vær åben for at arbejde med digitale værktøjer

Vær derfor åben for at skulle arbejde med digitale værktøjer og platforme, der bruges til analyser og dokumentation. Og signalér i din ansøgning, at du er vidende om, at der efterspørges disse kompetencer. Vis, at du også har nogle idéer til, hvordan du kan bidrage.

Husk at kvalitative data om fx kunder eller data, som kan forklare, hvorfor en given ny teknologi ikke skaber de ønskede resultater, også kan være meget værdiskabende for en virksomhed, der arbejder med bæredygtighed. Din opgave er at gøre dig lidt klogere på, hvori den specifikke virksomheds aktuelle udfordringer består. Det kan du fx finde ud af via et research-opkald, hvor du forud har lavet en kort spørgeguide til dig selv.

  • Vær åben for at starte i en projektansættelse, som freelancer eller konsulent

Vær åben overfor midlertidige eller deltids-stillinger, evt. i samarbejde med nogle af de mange konsulenter, der allerede arbejder med bæredygtighed, da det også kan være vejen til ansættelser inden for bæredygtighedsfeltet.

Er du ledig, kan du også kontakte virksomheder mhp. virksomhedspraktik eller evt. løntilskudsjobs. Flere kommuner har via jobcenteret også ’match-forløb’, hvor ledige får kompetenceudvikling inden for bæredygtighed, og virksomhederne får hjælp til at finde rette kandidat. Spørg i din kommune.

Flere tips til det målrettede ansøgningsmateriale?

Værsgo: Sådan kan du skrive en målrettet ansøgning og et skarpt cv.

Eksempler på et skarpt cv og en målrettet ansøgning med ESG-toning

For nyuddannet med meget lidt ESG-erfaring:

Boost ditansøgningsmateriale med AI
Boost ditansøgningsmateriale med AI
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00