Er din økonomi klar til 2025?

Det er altid en god idé løbende at kigge på din økonomi. Men særligt op til årsskiftet kan der være nogle ting, der er rigtig gode at få styr på. Moneymum.dk tipper dig lige om 9 overvejelser, du kan gøre dig, så du kan få lidt mere styr på økonomien inden nytår. Værsgo!

 

1: Opdatér dit budget for 2024

At justere dit budget sikrer, at du er forberedt på øgede renteudgifter og har plads til større projekter som vedligeholdelse, ny cykel, mindre arbejde eller fx ferie.

Et opdateret budget giver dig ro i sindet, bedre overblik og mulighed for at prioritere oplevelser, opsparing eller fx investering.

 

2: Tjek din forskudsopgørelse

Har du tilrettet din forskudsopgørelse med dine opdaterede tal for det kommende år? Det er en god idé at gennemgå den løbende og justere for ændringer som øgede renteudgifter, lønændringer eller fx ændret kørselsfradrag. Når du sikrer, at dit skattebudget er korrekt tilpasset, undgår du både skattesmæk og får betalt den rette skat.

 

3: Har du tjent mere end forventet?

Hvis du har haft en højere indtjening end forventet i 2024, kan det være en god idé at betale eventuel restskat hurtigt via Skats hjemmeside. På den måde undgår du den rente, som Skat opkræver på restskat. I 2024 er renten på restskat 5,5 % årligt, og den tilskrives dagligt frem til betaling. Efter den 1. juli stiger renten til et procenttillæg på 7,5 %, som lægges oveni restskatten. Ved at betale restskatten tidligt undgår du denne ekstra renteomkostning.

 

4: Hvis du har tjent for meget ved siden af din SU

Du kan indbetale den løn, der overstiger fribeløbet til din SU på en pensionsordning administreret af din arbejdsgiver. Så får du nemlig fradrag for indbetalingerne, og på den måde undgår du at skulle betale penge tilbage i SU samtidig med, at du sparer op til du bliver gammel.

Hvem er Moneymum?

Hun hedder i virkeligheden Pernille Oldgaard og er 34 år.

– er tidligere bankrådgiver og filialdirektør i den finansielle sektor og nu selvstændig økonomisk mentor

Moneymum har lavet sin egen podcast; Voksenøkonomi

Hun er en af Danmarks største fin-influencere med flere end 60.000 følgere på Instagram

… og så er hun vores nye økonomiske ekspert 😊

5️: Får du nok ud af din opsparing?

Rigtig mange har sin opsparing stående på en helt almindelig bankkonto til næsten ingen rente. Kontakt din bank og spørg, om de har en opsparingskonto med bedre vilkår. Fx kan man lige nu få en konto hos Santander med 2,3% i rente uden binding.

 

6️: Gaver til familien

Planlægger du pengegaver til børn eller børnebørn? Grænsen for skattefri gaver er 74.100 kr. til nær familie og 25.900 kr. til svigerbørn. Husk at skrive “pengegave” i overførslen. 🎁

 

7️: Har du indbetalt på børneopsparinger?

Har du indbetalt maksimum på dine børns eller børnebørns børneopsparing, som er skattefri? I 2024 må du indsætte 6.000 kroner. Hvis børneopsparingen investeres, kan den vokse mere, når du indsætter max på opsparingen i barnets tidlige år.

 

8️: Har du indbetalt på din aldersopsparing?

I 2024 kan du indbetale op til 9.100 kr. på din aldersopsparing, hvis du har mere end 7 år til folkepensionstidspunktet. Hvis du derimod har mindre end 7 år til pension, kan du indbetale op til 58.900 kr. uden at betale skat af indbetalingen.

 

9️: Overvej bank- eller forsikringstjek

Det kan være en god idé at kigge på dine nuværende bank- og forsikringsaftaler for at sikre, at du får de bedste vilkår. Tjek rentesatserne på større lån og vurder, om du betaler for meget for dine forsikringer. Det kan nemt spare dig for tusindvis af kroner på årlig basis. En lille justering kan betyde lavere omkostninger og bedre betingelser for dig.

Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os