Lasse B

35 pct. gav op, viser analyse fra MA

31. oktober 2013

Langt flere kunne blive iværksættere, hvis dagpengereglerne ikke var så stramme. 35 pct. gav op, viser vores analyse.

Af Ghita Uldbæk og Kasper Mølgaard, udviklingskonsulenter i MA

Hver dag vejleder MA vores medlemmer om selvstændig bibeskæftigelse. Og heldigvis giver vi ganske få afslag, når vi er kommet så langt i rådgivningen. Flere end ni ud af 10 godkender vi.

Men hvad med alle dem, der på forhånd opgiver, fordi reglerne bare er for indviklede og signalerer benspænd frem for aktiv beskæftigelsespolitik? Her gemmer der sig et “mørketal”, som vi desværre ikke kan lave statistik på.

Derimod kan vi se på de konkrete medlemssager. MA har gennemgået 667 af dem fra februar 2011 til september 2013 for at undersøge konsekvenserne af reglerne for at drive selvstændig virksomhed.

Konklusionen er, at lovgivningen begrænser iværksætteriet i Danmark, da mange potentielle iværksættere giver op, når vi vejleder dem om de stramme regler. Virksomhedsansøgninger bliver aldrig færdiggjort.

– I praksis kan vi kun godkende selvstændige virksomheder, som medlemmerne ikke kan leve af. Hvis virksomheden har potentiale for vækst – fx ansættelse af ekstra arbejdskraft eller produktion – er det yderst vanskeligt at få den godkendt. Næsten ingen af de virksomheder, som medlemmerne faktisk får godkendt, vil dermed kunne bidrage til beskæftigelsen, siger jurist i MA, Søren Kristensen.

Hvad gør medlemmerne efter et afslag?

Vil man starte en virksomhed for at leve af den, mister man automatisk dagpengene i samme øjeblik, man starter op. Dette uanset om den er rentabel fra starten eller ej. De medlemmer, som fik ’nej’, reagerede på følgende måde:

Hvilke typer virksomheder fik tilladelse eller afslag?

Under gennemgang af ansøgningerne tegnede der sig et mønster, men nedenstående er ikke et udtryk for en generel facitliste. Vi skal foretage en konkret vurdering i alle tilfælde, og vi kan fx godt give tilladelser til selvstændig bibeskæftigelse, selvom virksomheden har ansatte.

Tilladelser Afslag
  • Hobbylignende enkeltmands-virksomheder
  • Oversætterarbejde
  • Små netbutikker
  • Virksomheder med minimal kundekontakt
  • Virksomheder, der ikke reklamer for sig selv.
  • Produktionsvirksomheder
  • Virksomheder med ansatte
  • Virksomheder med opsøgende kundekontakt inden for normal arbejdstid
  • Virksomheder med vækstpotentiale.

MA’s analyse ligger til grundlag for en artikel bragt på politiken.dk den 28. oktober 2013:

>> To krav spænder ben for ledige med iværksætterdrømme og
>> En god ide hjalp Mira ud af dagpengesystemet

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00