Er der andre muligheder end kassemedarbejder i Netto?

08. september 2016

- Akademikere skal ikke være for fine til at tage et job som kassemedarbejder i Netto. Det udsagn bliver med jævne mellemrum trukket frem, når politikerne og andre skal kommentere akademikerledigheden.

Af karriererådgivere i MA, Lene Jørgensen og Trine Paludan

Der er mange jobmuligheder inden for detailhandlen. Branchen oplever i disse år store forandringer og byder på mange typer af job- og karrieremuligheder, både back office og i butiksdelen.

Det kunne HR Diversity Partner i Dansk Supermarked, Susanne Leire, fortælle MA’s medlemmer i København.

Her er de vigtigste pointer, da hun holdt oplæg i maj måned:

Dansk Supermarked er Danmarks største detailvirksomhed med mere end 47.000 medarbejdere i fem lande. Hver dag handler 1,4 millioner kunder i en af Dansk Supermarkeds butikker fordelt på Netto (1.309), Føtex (93), Bilka (19) og Salling (2). Flere fysiske butikker kommer til, og Netto forventes at eksplodere i udlandet med mange nye butikker i løbet af de næste få år.

Også inden for nethandlen på Wupti og Bilka online er der eksplosiv fremgang – et område der af samme grund bliver opprioriteret.

Branchen er også praktikforløb for flygtninge og bæredygtighed

CSR bliver højt prioriteret. Dansk Supermarked er en mangfoldig virksomhed og har en social profil både udadtil og indadtil.

Man samarbejder blandt andet med 70 kommuner, hvor man laver praktikforløb for flygtninge og indvandrere i samarbejde med de lokale jobcentre. Når praktikanterne kommer ud i varehusene, får de en mentor tilknyttet, der selv har valgt at være mentor og derfor også brænder for funktionen.

Der er forskellige samarbejder med NGO’ere i forhold til bæredygtighed, hvor Dansk Supermarked både køber varer og samtidig støtter lokalsamfundet i u-lande som Bangladesh og Malawi, fx. med oprettelse af skoler.

Derudover arbejder man med madspild og økologi.

Men først og fremmest handler det naturligvis om jobopgaver i butikkerne og back office.

Akademikere i back offfice

I Dansk Supermarked kan man i princippet starte som flaskedreng og ende som direktør.

Avancementmulighederne er store og kan komme i løbet af en meget kort periode. Ofte bevæger man sig op trin for trin ved at arbejde i forskellige afdelinger og i forskellige varehuse. Man skal have været ansat i en mere underordnet funktion, før man kan blive leder i et varehus, og man kan ikke blive leder i det varehus, hvor man tidligere har været ansat.

Der er stor forskel på jobfunktioner i de enkelte varehuse. Lige fra en Netto med ganske få ansatte til en Bilka med 800. Nogle ledere har ingen uddannelse, andre har en akademisk baggrund.

Back office-funktionerne er mangeartede lige fra hardcore it-specialistopgaver over indkøb og forhandling med leverandører til markedsføring, HR og administration. Det er i back office, de fleste akademikere arbejder med specialistopgaver, fysisk placeret i enten Aarhus eller Køge.

I Aarhus er der 1000 ansatte, der arbejder med markedsføring, finansielle funktioner og HR. Sidstnævnte har alene 200 medarbejdere, der blandt andet arbejder med arbejdsmiljø og intern uddannelse.

I Køge har man samlet it-specialister og udviklere. Her arbejder også de hårde bananer – indkøberne. De har rundsave på albuerne og er specialister i at få en vare til den bedst mulige pris.

Sæt dine generalistkompetencer i spil

Personlige kompetencer er i høj kurs. Man taler sågar om en Dansk Supermarked-ånd i form af:

  • Vindermentalitet
  • At arbejde sig frem til resultater
  • Kampgejst og konkurrence
  • Flid
  • Spænding i hverdagen
  • Ikke at gøre ting sværere end de er – en praktisk tilgang til detailhandlen
  • Sans for tal.

Derudover er der naturligvis også mere faglige kompetencer, afhængig af jobfunktioner.

Akademikere kan i vidt omfang gøre brug af deres generalistkompetencer. Det kan være noget nemmere og hurtigere for en akademiker at avancere og dermed ikke skulle starte fra bunden. Har man i sin tidlige ungdom været kassemedarbejder i en butik under Dansk Supermarked, er det bestemt en kvalifikation, uanset hvilket job man søger.

Hvordan finder jeg ind?

Dansk Supermarked er i disse år i en rivende udvikling. Der bliver flere og flere jobtyper, og der bliver brug for flere og flere medarbejdere både i butiksdelen og i back office.

Man er velkommen til at sende uopfordrede ansøgninger til de ansvarlige chefer. Hvis man ønsker at arbejde med CSR, kan man således kontakte CSR-chefen, der fysisk er placeret i Aarhus. Der vil dog næppe være et job her og nu, men man vil muligvis blive kontaktet, når jobbet bliver slået op.

Der er også muligheder for både virksomhedspraktik og løntilskud, men kun hvis der er tid til det. En praktikant eller løntilskudsansat skal behandles ordentligt og have hjælp og sparring, gerne med mulighed for ordinær beskæftigelse efterfølgende. Dansk Supermarked er vant til at have ufaglærte og lavuddannede i praktik og løntilskud i butikkerne, men ret uvante med akademiske kandidater.

Dansk Supermarked lægger vægt på butikserfaring. Selv om man understreger de hurtige avancementsmuligheder for kvikke og flittige ansatte i butikkerne, herunder akademikere med ambitioner – er det vores indtryk, at det ville være rigtigt svært som akademiker at gå ind og få en stilling i back office fx inden for HR eller CSR, hvis man ikke har butikserfaring, og helst fra deres egne butikker.

Eksempelvis er Susanne Leires egen historie da også historien om at starte som butikselev, blive butikschef, HR-medarbejder og endelig HR-diversity partner.

Herudover bliver der lagt vægt på vigtigheden af at have et drive og en lyst til butiksbranchen, hvor en stor del af tilværelsen jo handler om salg, kundeforståelse og kundeservice og om at sælge så mange varer som muligt for at bevare og øge markedsandele i forhold til konkurrerende kæder.

Tips til din jobsøgning

Hvis man vil søge job hos Dansk Supermarked, kan det være godt at vide, at de værdier, de selv ser sig som bedst til, er: ’Kunden skal have den bedste indkøbsoplevelse hos os’ – ’Forskellige indkøbsoplevelser’ – ’Prisen er ikke et parameter’ – ’Det er ikke en specifik kunde, der er i fokus’.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00