Lasse B

Anne P. har det heldigvis værre end mig

07. marts 2013

Da konsulent i MA, Lene Vittrup, under sin uddannelse til kognitiv psykoterapeut skulle skrive opgave om ledighed, troede hun, at jo længere ledighed desto større stress. Men sådan er det ikke. Nogle går ned allerede efter kort tids ledighed. Hun besluttede derfor sammen med sin kollega Birgitte V. Rasmussen at udvikle kurset i ledighedsstress, som ingen andre a-kasser udbyder i samme målestok.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

15 deltagere har på denne vinterdag i februar fundet vej til MA’s workshop Styr uden om ledighedsstress. Lene Vittrup læser op for dem:

”Anne P. er ledig og bor sammen med Peter. Han arbejder meget, og Anne synes også, hun knokler. Hun skal være aktivt jobsøgende og er altid i gang med en eller anden ansøgning og research på jobmuligheder. For Anne begynder dagen typisk med kaffe og en cigaret og så ind til computeren for at læse mails, tjekke Facebook og scanne de nyeste jobopslag. Hun kan ikke lide at ringe til folk, og small talk er ikke hendes stærke side.Anne får det dårligt, når hun læser, at arbejdsgiverne søger medarbejdere, der er ”dynamiske, udadvendte og kan holde mange bolde i luften”. Selvom hun bliver beundret og respekteret af folk omkring hende, så bliver hun anspændt og frustreret, når hun ikke formår at leve op til sine egne forventninger. Hun ved, at hun er både fagligt dygtig, hårdtarbejdende og ansvarlig.Hun er begyndt at afsky familiesammenkomster, hvor hun altid skal forklare: ”Hvorfor har sådan en kvik pige som dig ikke noget job?”. Og hun er begyndt at trække sig fra venskabskredsen.Anne plejede at dyrke både løb og fitness med veninderne. Dét har hun ikke gjort i den seneste tid.Om aftenen er hun træt og irritabel og føler sig skyldig over, at lejligheden er så rodet, men hun orker ikke at gøre noget ved det. Når Peter kommer hjem, kan han ikke forstå, at huset flyder, og at der ikke engang er købt ind. Så de skændes ofte – også om småting, og Anne har let til gråd. Hun synes konstant, at hun skal forsvare sig og oplever sig ikke forstået.”

 

Der er blevet lyttet opmærksomt og nikket forstående undervejs, men nu er det deltagernes tur. Konsulent Birgitte V. Rasmussen deler et papir rundt: ”Noter her hver for sig, hvor du mener, du ligner Anne og hvor du er forskellig fra Anne.”

– Det handler om hele tænkningen om sig selv, forklarer Lene Vittrup. Man kommer fra den trygge universitetsverden, hvor man har bygget sin identitet op på sin solide faglighed og store viden. Og pludselig skal man til at sælge sig selv på et arbejdsmarked. Det er stærkt angstprovokerende for mange. Det kan sætte en ond spiral i gang med negative forudsigelser og negative forestillinger om sig selv. En selvopfyldende profeti – det frygtede sker!

– Vi oplever et stigende antal medlemmer til kurset, supplerer Birgitte. Det er blevet langt hårdere at finde et job i disse tider, og den forkortede dagpengeperiode har naturligvis forstærket nogles angst ”for ikke at nå det”. Selvværdet er på spil for mange ledige, for det handler om hele ens identitet. Som mange af deltagene formulerer det efter kurset, så får de brudt isolationen og den negative tænkning. De får set fælderne og kan vende situationen.

– Vi kan give deltagerne nogle værktøjer til at tænke konstruktivt og fokusere på egne resurser. Tag udgangspunkt i det vellykkede. Strategien er at få åbnet op. Som jeg plejer at sige: ”Først lys på – så kan man handle!”, fortæller Lene videre.

Der skal samles op på Anne P’s historie. Deltagerne skal udveksle to og to. Der bliver grint og løsnet op, for det er godt at mærke, at der er andre der har det som mig – og Anne P. har det heldigvis værre.

– Vi tager også medlemmerne til individuelle samtaler. Ofte kan man på en god times tid nå ind til kernen. Resten er op til den ledige selv, men at få stillet en handlingsplan op er en rigtig god ide for at komme videre. Vi kan fortælle mange succeshistorier, når den ledige får bugt med den del af stresset, som gør dem handlingslammet, fordi de ikke kan finde deres egne resurser i forhold til de krav, de selv stiller op, slutter Lene og Birgitte.

Birgitte V. Rasmussen og Lene Vittrup, MA København

>> Læs også hvordan Martin Fischer og Jytte Lund Larsen har tackler deres ledighed.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00