Lasse B

Dagpengesystemet er helt forældet

04. december 2013

Debatindlæg bragt i Politiken 27. november 2013

Frie agenter kendetegner fremtidens arbejdsmarked. Virksomhederne efterspørger selvstændige og freelancere, der kan hoppe ind og ud af projekter, når virksomheden har behov for det. De højtuddannede har forstået det og springer ud i opgaverne uden fastansættelse, opsigelsesvarsel og pension.

Desværre er dagpengesystemet ikke fulgt med denne udvikling: Selvstændige på deltid er stillet dårligere end lønmodtagere på deltid. Det kan koste dem dagpengeretten.

De frie agenter har ofte en blanding af lønarbejde og selvstændig virksomhed; nogle virksomheder ansætter dem, og andre virksomheder foretrækker at få en faktura. Mange har pauser mellem deres opgaver, eller arbejder på deltid. De frie agenter leverer, hvad arbejdsmarkedet kræver, men risikerer at blive klemt af dagpengesystemet.

Går de frie agenter til a-kassen for at få dagpenge, tæller deres deltidsarbejde som selvstændig ikke. Derfor bliver de dårligere stillet i dagpengesystemet, når de har sendt en faktura, end hvis de havde fået en lønseddel. Det kan betyde, at de ikke har arbejdstimer nok til en ny dagpengeret.

Det nuværende dagpengesystem er rettet mod, at ledige skal i lønarbejde, på fuld tid og med en ansættelseskontrakt fra arbejdsgiveren i baglommen. Derfor er der brug for et tidssvarende dagpengesystem, som er indrettet til et arbejdsmarked, hvor højtuddannede løser ad hoc opgaver, når virksomhederne har brug for det.

Hvad kan vi gøre for at hjælpe de frie agenter? Jeg foreslår, som en start, at fakturaen tæller med til optjening af ret til dagpenge, på linje med lønsedlen. Dermed får virksomhederne den fleksible arbejdskraft, de har brug for, og de frie agenter kan bevare deres fleksibilitet med dagpengene som sikkerhedsnet.

Hans Peter Messerschmidt Andersen
direktør, Magistrenes A-kasse

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00