Lasse B

Dagpengeuret tikker

23. oktober 2014

Du har to år på dagpenge til at finde dit første fodfæste på jobmarkedet. Selv om cand.scient. i biologi Karin Madsen både var i aktivering, i løntilskud og i vikariat, så sneg en ledighedspanik sig ind med et dagpengeur tikkende hele tiden. Et kursus i MA gav hende ro på til sidst, og så kom jobbet også.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Karin kan egentlig ikke klage over sin ledighedsperiode, for der skete hele tiden noget. Bortset fra en aktiveringsperiode i en børnehave, som ikke blev til den lovede naturvejledning, men mest klippe-klistre, så gav en vikarstilling på Aalborg Katedralskole og en løntilskudsstilling ved Miljø og Teknik ved Randers Kommune god mening til at bringe hende nærmere et varigt job.

Glæden ved at formidle sit fag

– Det var fedt at undervise i biologi og dejligt at arbejde med de unge i gymnasiealderen. Så jeg er rigtig glad for, at jeg prøvede den side af, fortæller Karin. Havde jeg fået en fastansættelse, var det måske dér, jeg ville være i dag. Ikke to dage er ens, og der er et helt særligt liv på et gymnasium.

Og egentlig føler Karin sig heller ikke ledig, men hun mærker det konstante pres for at finde det rigtige job, før dagpengene slipper op. Man får ikke megen positiv feedback af afslag på de mange ansøgninger, og man skal finde tid til at skrive ansøgninger om aftenen ved siden af et almindeligt familieliv.

”Skrid, jeg gider ikke høre om din succes”

– Jeg synes især, det var svært at se mine gamle studiekammerater fra Aarhus få job før mig.

Jeg følte mig faktisk som en lidt ”grim person”, når jeg ikke var i stand til at glæde mig på deres vegne. Jeg ville helst slet ikke høre om det.

Det tærer alt sammen, og Karin begynder så småt at trække sig socialt. Et kursus i MA får heldigvis løsnet op for tingenes tilstand. Karin får værktøjer til at håndtere balancen mellem at være i job, være ledig og være i nystiftet familie på én og samme tid.

– Det var beroligende at få stillet spørgsmålet: Hvad vil der reelt ske, hvis du faldt ud af dagpengesystemet? Og det var befriende endelig at få spurgt min daværende arbejdsgiver hos teknisk forvaltning ved Randers Kommune om lov til at bruge en formiddag om ugen på jobsøgning, så jeg kunne holde aftenerne fri.

Hold fri for ledigheden

Karin lærer vigtigheden af at kunne give sig selv lov til at holde fri. For ellers har man aldrig fri. Og hun lærer at fokusere på, hvad der gør hende glad med god samvittighed. Hun opdager også nødvendigheden af at inddrage familien og få snakket det igennem med dem.

Det blev Thisted Kommune, der til sidst vandt. Karin sidder i dag i en femårig projektstilling og arbejder dels som sagsbehandler på naturbeskyttelsesloven og dels med et EU-LIFE projekt om beskyttelsen af den sårbare natur langs Vestkysten.

– Nu er situationen vendt om. Nu er det mig, der næsten skal undskylde, at jeg kom i arbejde.

Det er ikke så sjovt at være konkurrenter med sine venner i sin nærmeste omgangskreds til de samme stillinger og komme til de samme jobsamtaler. Alligevel er det payback time. Karin tipper gerne job til sit netværk eller læser ansøgninger igennem.

– Det er vigtig at kunne støtte hinanden hele vejen igennem.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00