Lasse B

De brænder for at gøre karriere i Danmark

22. september 2011

Siden februar i år har MA afholdt oplæg for udlændinge, der skal lære det danske arbejdsmarkedssystem at kende.

Konsulent i MA, Kasper Mølgaard, er én af underviserne:

– Deltagerne har et stort behov for at lære om det danske a-kasse system. Alle ved, hvad en fagforening er. Det kender de fra deres hjemland, men du skal bare lige syd for grænsen, før du må forklare den danske forsikringsmodel grundigt. Den har ikke sin lige andre steder, fortæller Kasper Mølgaard.

– Jeg må ofte understrege, at en a-kasse som en forsikringsinstans er til for medlemmerne/kunderne. De kan ikke forstå, at det kan være et non-profit foretagende, der vil hjælpe dem og ikke snyde dem.

Nida Alsarras var én af deltagerne i MA’s sidste kursus for udlændinge om danske a-kasse forhold:

“Jeg er født i Palæstina og voksede op i Bethlehem, hvor jeg gik i skole og på universitet. Her studerede jeg biologi, og bagefter arbejdede jeg som naturvidenskabslærer i seks år på en privat skole i Bethlehem.

Jeg har også en kandidatuddannelse i bioetik,  som jeg fik ved at deltage i et Erasmus Mundus program. På grund af min danske mand flyttede jeg til Danmark i september 2009 og er nu ved afslutningen af min danskuddannelse i november. For tiden går jeg på et jobkursus ”Første job i Danmark”, der handler om jobsøgning, networking, karrierevejledning og mange andre ting inden for arbejdsmarkedskendskab.

Under kurset har vi også besøgt Magistrenes Arbejdsløshedskasse for at lære, hvordan MA kan hjælpe folk som mig til at finde et godt job i Danmark. Det er min erfaring, at det tager rigtig lang tid, før man har lært godt dansk og opbygget et netværk i Danmark, synes jeg. Men jeg tror også, at der er mange hjælpsomme mennesker og gode muligheder. Man skal bare få en fod inden for den rigtige dør.”

Det er Københavns Kommune, der står bag projektet og samarbejder med MA. Niels Berthelsen er manden bag det, kommunen har kaldt projekt Første job i Danmark:

– Kendetegnende for alle kursister i Første job i Danmark er, at de er dybt engagerede og har et drive og et stærkt ønske om at gøre brug af deres kvalifikationer her i landet. For størstedelen har deres faglighed så stor betydning, at de kun har planer om at blive i Danmark, såfremt de kommer i gang med en relevant karriere her i landet. Mange har lavet aftaler med deres ægtefælle eller kæreste om, at de flytter til deres hjemland, hvis de ikke har fået gang i karrieren i Danmark inden for en bestemt periode. Det handler både om økonomi og om faglig stolthed og identitet.

I de fleste tilfælde er kursisterne kommet til Danmark, fordi de er blevet dansk gift eller har fundet en dansk kæreste. Men der er også kursister, som er medfølgende ægtefælle, som arbejder i Danmark, kursister som er her på ”green card” ordningen og kursister som er her på grund af studier. Der er både er mænd og kvinder, og de kommer fra hele verden – EU og alle andre verdensdele, spredt ud på 82 lande.

– Vi er ganske stolte af vores målopfyldelse, siger Niels Berthelsen. I 2010 havde vi 211 forløb. 70% af kursisterne er nu i beskæftigelse eller under uddannelse.

>> Læs mere om projekter på www.forstejob.dk

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00