Lasse B

De søgte én med erfaring, og jeg var kun dimittend

14. juni 2016

Mathias er 27 år og cand.mag. i retorik og engelsk fra Aarhus Universitet. For fire måneder siden landede han intet mindre end sit drømmejob i en virksomhed, han længe havde skelet til med håbefulde blikke. Jeg har mødt ham til en snak om at træde vande, tage chancer og være mentalt hårdfør. 

Af Ditte Amalie Kraul, stud.mag. i engelsk og journalistik på Aarhus Universitet

Livet efter faglitteraturen, eksaminerne og de tunge aftener på læsesalene er ikke altid en dans på roser, erfarede Mathias Alsbo Nielsen, da specialet var vel afleveret.

Imens han studerede, var han ellers optimistisk:

– Jeg havde nok nogle utopiske forventninger om, at det dér med at få et job, det var skidenemt. Jeg skulle bare ud og sparke nogle døre ind, hvor svært kunne det være?

Der skulle dog vise sig at gå et år, før han fik en fastansættelse – til gengæld blev det i en virksomhed, han længe havde drømt om at arbejde hos. Nu sidder han som tekstforfatter i et nytænkende B2B-reklamebureau og jonglerer med alt fra branding, kommunikation, strategi og nyhedsbreve. 

Man skal vænne sig til afslag

Én af de udfordringer, som fylder mest hos dimittender er den store fokus på cv’et, fortæller Mathias:

– Først og fremmest bliver man tit slået i ansigtet med det her erfaringsbat, som rigtig mange virksomheder svinger med i sine jobopslag. Og konkurrencen var hård, specielt for mig, der har en kommunikationsbaggrund. Men sikkert også for dimittender i andre felter.

Det psykiske spiller ligeledes en stor rolle, når livet som ledig ikke længere føles nyt og velfortjent, lykønskningsøllerne er drukket og hele Netflix er gennemset:

– Man befinder sig i limbo i sit liv, når man kommer ud som dimittend, for fra det tidspunkt hvor du stopper dit studieliv og starter dit jobsøgningsliv, er du jo på usikker grund. Når det er værst, er det ligesom at prøve at træde vande uden at vide, hvornår man får fodfæste igen. Mentalt kan det være hårdt, for et afslag er aldrig særlig sjovt, uanset om det er fra et job eller i kærlighedslivet – og afslag er bare noget, man som dimittend skal vænne sig til.

Undertiden fik Mathias behov for at supplere jobsøgningen med noget adspredelse, og kilden blev bl.a. et frivilligt job som radiovært på Aarhus Studenterradio, AASR. Det er et råd, han gerne vil videregive:

– Find på noget, som overhovedet ikke lugter af jobsøgning. Gå til noget sport eller begynd at læse en bog, du ikke normalt ville læse. Det er vigtigt at give hjernen en lille smule plads.

100 ansøgere, ét nåleøje

Et år efter specialeafleveringen og med et barselsvikariat i mellemtiden, slap Mathias igennem nåleøjet og scorede sit drømmejob.

Han har ikke selv kaldt det sit drømmejob, men sønderjyder smider som bekendt heller ikke om sig med den slags udmeldinger. Han fortæller dog, at stillingen har udviklet sig til hans drømmearbejdsplads:

– Mit job er fantastisk i kraft af de mennesker, jeg arbejder med. Det er alle sammen nogen, jeg ser op til, fordi de møder mig i øjenhøjde.

Stillingen fik efter sigende lidt over hundrede ansøgere, og uden bemærkelsesværdig erfaring lyder det som hårde odds.

Mathias fik foden indenfor ved at gøre noget utraditionelt:

– Jeg lagde alt det, som jeg havde fået at vide fra både jobcenter og andre uvildige eller vildige rådgivere fra jobsøgningsverdenen på hylden. De tænker rigtig meget i kasser i forhold til, hvordan man opbygger en ansøgning.

Det kylede jeg over skulderen, tog en chance, og så prøvede jeg at skrive virksomhedens værdier ind i min ansøgning.

Det ramte åbenbart et eller andet hos dem, som de godt kunne lide og måske endda genkende. Så mit råd er: Tag nogle chancer.

Mathias’ succeshistorie leder ham videre til, at man ikke skal være bange for det førnævnte erfaringsparameter, som virksomhederne ofte stiller op:

– For de stillingsopslag er jo ikke en facitliste. Det er et ønske til den perfekte kandidat, men virksomheden ved jo godt, at den perfekte kandidat meget sjældent findes. Jeg sidder jo i en stilling nu, hvor erfaring også blev efterspurgt, og jeg fik alligevel jobbet. Så det kan godt lade sig gøre.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00