Lasse B

Det var godt at få et spark i røven

21. september 2012

Antropolog og ph.d.-studerende Cecil Marie Schou Pallesen fra Aarhus er i fuld gang med at pakke sine ting og sin familie med mand og barn sammen for at drage på feltstudier i Afrika. Men lige inden skal hun nå at indløse den præmie, hun vandt på Candportalen: En coachsamtale med Morten Albæk, Group Senior Vice President i Vestas. 

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Cecil kendte godt Morten Albæk på forhånd. Havde endda læst en bog af ham, men ”han ville nok synes, jeg var lidt utjekket.” En time efter forlod hun Vestas’ hovedkvarter i Aarhus med et tiltrængt selvværdsboost.

– Han så mulighederne i det, jeg laver, som jeg ikke selv havde set. Han fik mig til at overveje nogle vigtige ting og ikke mindst give mig ideer og lyst til at arbejde i en retning, som på sigt kan give mig spændende arbejdsmuligheder. Jeg har ofte været i tvivl, om jeg spændte ben for mig selv ved at læse videre til en ph.d-grad. Ville jeg ikke indskrænke mine muligheder for en karriere? Blive for specialiseret? Morten Albæk så det komplet modsatte og gav mig så meget håb, inspiration og gå-på-mod, at jeg følte mig 10 kg lettere. Det var godt at få et spark i røven!

Jobdrømmene tager måske en drejning

Cecils antropologiske studium har ført hende til Tanzania. Her skal hun studere det indiske mindretal, som har været i Østafrika i flere generationer og sidder på store dele af handlen. ”De føler, de hører hjemme i Østafrika, men de vil aldrig betegne sig selv afrikanere. Mange af deres daglige praksisser relaterer til Indien, som de i øvrigt meget sjældent besøger. De lever på den måde i et limbo mellem Indien og Tanzania – to ’hjemlande’, som de alligevel ikke er helt hjemme i”, fortæller Cecil. Hun vil især bruge madkulturen som indgang til at undersøge hjemlighed, tilhørsforhold og længsel blandt de indiske tanzanianere.

– Jeg ved ikke, om jeg vil være forsker, men ph.d.-studiet har givet mig mulighed for den fordybelse, man ikke når på de korte semestre og de korte fag. Et drømmejob for mig har hidtil kunnet være at lave dokumentarfilm eller arbejde på et etnografisk museum. Men Morten Albæk har nu fået mig til at være langt mere åben for, hvad der kan ske. Tænke mere ud af boksen. Måske skal jeg arbejde i en virksomhed?

Det etiske dilemma

Morten Albæk foreslog endda Cecil allerede nu at kontakte danske virksomheder, der opererer i Østafrika. Men den idé skal hun reflektere lidt mere over. ”På antropologistudiet er der nogle meget vigtige etiske diskussioner om, hvordan man bruger sine forskningsresultater. Man kommer tæt på – i intim kontakt med – sine informanter, og for at dette forhold ikke undermineres af mistillid, er det vigtigt at overveje, hvordan man bruger sin viden. Det kan være relevant at spørge: Hvordan undgår jeg at udlevere min viden, så den kun tjener kapitalens interesser?”, forklarer Cecil. Morten Albæk har fået hende til i stedet at vende den problemstilling på hovedet og spørge: ”Hvordan kan du bruge din viden til at påvirke danske virksomheder konstruktivt?”

– Humanister kan en masse ting. Lidt oplæring først, men så har man en masse at byde på, fortalte Morten Albæk mig. Han er jo selv cand.mag. i historie og filosofi og er havnet i toppen af det private erhvervsliv. Humanister må vise deres værd på en anden måde end business-uddannede, og vi skal kunne turde vise det, selv om det kan være grænseoverskridende at skulle sælge sig selv.

Livets store spørgsmål

I kraft af Morten Albæks baggrund som filosof er det ikke underligt, at han og Cecil også berørte mere eksistentielle spørgsmål: Hvad skal livet bruges til? Hvad er meningen med et arbejdsliv? Hvordan får man et eventuelt lederjob til at hænge sammen med at være forælder?

– Jeg er godt klar over, at det er sværere at gøre karriere som mor end som far. En god mor prioriterer altid sin familie højest. Manden er en god far, hvis han er hjemme i weekenden. At være mor og have et ønske om at gøre karriere kræver, at man stoler på sin egen dømmekraft og har en mand, der bakker én op. Tror på, at dét man gør er rigtigt. Morten Albæk fortalte mig, at han selv opstiller målsætninger for, hvordan han gerne vil forvalte sit liv og de ting, som giver mening for ham. Målsætningerne spiller han op mod, når han tager beslutninger både arbejdsmæssigt og privat. Jeg tror, det er et genialt værktøj til at skabe fokus, og jeg vil selv formulere mine målsætninger på et tidspunkt.

>> Tag en virtuel jobsamtale på Candportalen og få feedback
>> Læs Morten Albæks råd på Candportalen

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00