Lasse B

Dette er bare min hverdag

17. maj 2016

Stinna har et kraftigt synshandicap, men hun føler sig ikke sej, blot fordi hun nu har fået job på ordinære vilkår. Hun søgte på lige fod med 98 andre.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

– Når jeg er kommet til jobsamtale, er jeg startet med at sige: “I har måske lagt mærke til at mine øjne kører lidt – det er ikke, fordi jeg prøver at få øjenkontakt med jer alle på samme tid. Det er fordi, jeg er synshandicappet”.

Sådan fortæller Stinna Brinch Christensen, cand.mag. i engelsk og lige nyansat på CBS i København i sekretariatet for HD-studiet.

– Jeg skrev ikke i min ansøgning om mit handicap, selv om de nok havde haft en fornemmelse ud fra mit cv. Jeg har 15 års foreningserfaring fra Dansk Blindesamfund og andre foreninger inde for blindeverdenen.

Ikke mange blinde kommer i ordinære job

Statistikken er ellers ikke med Stinna og hendes lige. Dansk Blindesamfunds egne tal siger, at kun 24 pct. er i job, og her tæller vi alle mulige former for jobtyper med, ikke kun de ordinære.

Man har mulighed for at vedlægge sin ansøgning en såkaldt fortrinsadgang, hvis det drejer sig om en offentlig stilling, som den handicappede er kvalificeret til. Her har ens kommune sagt god for, at man bør komme til samtale. Bliver man ikke ansat, skal arbejdsgiver begrunde afslaget over for kommunen.

Den mulighed har Stinna ikke brugt, og hun har bevist sit værd på arbejdsmarkedet efter sin dimission i 2011. Både SDU og RUC har nydt godt af hendes kompetencer i forskellige midlertidige ansættelser.

Et nødvendigt skub i MA’s medlemsnetværk

Men hun kunne godt mærke, at hendes ansøgninger ikke gav nok, så hun meldte sig til ét af MA’s netværk for jobsøgende. Her fik hun god sparring af MA’s karriererådgiver.

– Jeg lærte først og fremmest at gøre min ansøgning fremadrettet og ikke som cv’et vise bagud til mine tidligere erfaringer. Som introvert jyde er det heller ikke lige mig med at skulle sælge sig selv.

Stinna tog dog mod til sig og ringede på stillingen på CBS. Fik – skulle det vise sig – sin kommende kollega i røret. Og blev indkaldt.

– Samtalen gik godt. Meget uformel og behagelig. Og det bedste var, at begrundelsen for at vælge mig både var mine tidligere erfaring og min personlighed.

Faktisk decideret min personlighed.

Bliv ved!

Stinnas bedste råd til andre med et handicap er at blive ved. Og hun ser gerne, at vi kommer ud over blot at sende folk i fleksjob eller lignende.

– Mange kan og bør arbejde på ordinære vilkår. Jeg skal selv blot bruge en 21 tommer skærm på svingarm. Så kan jeg bestride mit arbejde med mit kun 10 procents syn.

Stinna kan dog ikke anbefale andre generelt at undlade at nævne sit handicap i sin ansøgning.

– Det er meget individuelt. Jeg gjorde det altså ikke. Men husk, som udgangspunkt er du som alle andre jobsøgende.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00