Lasse B

Dit næste job er ikke dit sidste

09. marts 2015

Jobåbningerne er der. Men der skal også mod til at rette sit jobsøgningsfokus mod udlandet. En jobmesse har forsøgt at hjælpe ledige på vej.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Kirstine Rom har bestilt billetten. Hun har booket tre måneders jobsøgning i England på dagpenge. Hun vil gerne arbejde med ledelse af frivillige.

Efter sin kandidat som antropolog i 2013 er der nemlig ikke dukket et egnet job op til hende i Danmark.

– I England har de en helt anden tradition for frivilligt arbejde. Her er det en business i sig selv, og modsat Danmark er ledere af frivillige professionelt uddannede, fortæller Kirstine. Og skal jeg få foden indenfor, er jeg nødt til at søge fra England. Det er svært at komme til jobsamtale herfra Danmark.

Do’s and Dont’s

Kirstine Rom_120

Cand.scient.anth.
Kirstine Rom

Kirstine er mødt op til Europæisk Jobmesse på Frederiksberg. Og hun kan få mange fif fra The British Chamber of Commerce in Denmark, som er én af flere oplægsholdere.

– Danskere er gode til omskoling, men dårlige til Do’s and Dont’s, forklarer Mariano Davies fra organisationen. Briterne har fx en mere formel dresscode og høflig tiltaleform. Kommer du til en jobsamtale og går frisk til den med ”I’m the best candidate for you!”, kan du godt glemme alt om at få jobbet. I England er man til confident understatement: Du må godt være selvsikker, men det skal være på den underdrevne måde.

Kirstine vil bruge de tre måneder på at aktivere sit netværk i England og få arrangeret alle de møder, hun kan. Hun ved, at for hver enkelt job, hun kan søge i Danmark, er der mindst 15 tilsvarende i UK.

– Jeg skal blive klogere på, hvad jeg skal fokusere på i mine ansøgninger og om jeg får skrevet dem på den rigtige måde, fortæller Kirstine.

Masser af ledige stillinger i udlandet

Det positive budskab er, at der er masser af jobåbninger og økonomisk vækst i udlandet. Det gælder England, Tyskland, Norge og Sverige, som alle er repræsenteret på jobmessen.

Så det er bare at kaste sig ud i det, og der er masser af hjælp at få undervejs og jobportaler at nærstudere. 

I de sidste fire år har næsten 500 ledige medlemmer i MA taget en tre måneders jobsøgningstur i udlandet på dagpenge.

– Dit næste job kan være i udlandet, og det behøver ikke være dit sidste. Til gengæld kan du få værdifulde erfaringer til dit cv, som Jan Vleugel sagde fra organisationen Eures, der lige nu kan prale af en million stillingsopslag.

Sæt dig ind i kulturforskellene

Men ellers var et andet vigtigt budskab på messen netop kulturforskellene, som man skal være opmærksom på.

Der er tilsvarende Do’s and Dont’s i andre lande. I Sverige fx er det godt at kunne “fika”. Det vil sige holde masser af uformelle kaffepauser, hvor man ofte først spørger ind til det personlige, før man når til det faglige. 

I Tyskland går man ikke lige ind til chefen, fordi man har fået en god idé. Virksomhedskulturen er langt mere hierakisk og formel.

Karsten Meyer med 15 års erfaring fra job i England anbefalede i øvrigt interesserede til at bruge Hofstedes kulturanalyse, hvis man vil dykke dybere ned.

God tur og good luck, Kirstine!

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00