Lasse B

”Du går ikke i stå af at blive gammel – du bliver gammel af at gå i stå”

26. april 2012

En sejlivet myte går på, at alderdom er lig sygdom og forfald. Det er langt fra den fulde sandhed, mener aldringsforsker Henning Kirk: ” Ældre besidder værdifulde resurser og er et stort aktiv på arbejdspladserne.”

Af Nana Toft, freelance journalist

Miraklet på Hudson floden blev det kaldt. Hvem husker det ikke? Den dramatiske episode, hvor piloten i en Airbus 320 nødlander på Hudson floden og redder 154 menneskers liv.  Historien gik verden rundt. Piloten blev udråbt til helt.

”Det er en af mine yndlingsanekdoter”, siger aldringsforsker Henning Kirk. ”Den handling kræver erfaring. Piloten var 58 år. Folk, der har forstand på det, siger, at han ikke kunne have gjort det i sine tredivere”.

Ældre bliver bedre til deres fag
Pointen, Henning Kirk forsøger at skabe her, er, at der er resurser og livserfaring hos de ældre, der alt for ofte glider ud af folks bevidsthed, fordi stærkere og mere sejlivede myter om ældre dominerer.

”Vi sætter alt for hurtigt lighedstegn mellem alder og sygdom. Ældre er sådan nogen, der er uden for voksensamfundet. I en kategori for sig selv. Men faktum er – og det er der talrige undersøgelser, der viser – så bliver vi kun bedre til vores fag, jo ældre vi bliver. Ældre besidder værdifulde resurser og er et stort aktiv på arbejdspladserne”, siger Henning Kirk.

Afskaf alderdommen
Aldringsforskeren forklarer, at ”vi måske bliver lidt langsommere”, og spillet ”memory” ikke er det spil, man er allerbedst til, men at det ikke er de kvaliteter, der efterspørges på arbejdsmarkedet.

”Det er evnen til at lægge nye lag på sin viden, der gælder”, forklarer Henning Kirk, der agiterer for at ”afskaffe alderdommen”, hvilket også er titlen på den bog, han udgav med Lone Kühlmann i marts 2012.

”Vi er som samfund ekstremt fokuseret på alder og aldersgrænser og benævner jo også tal som 60, 65 og 70 som ”skarpe hjørner”. Det er med til at stigmatisere,” siger Henning Kirk, der dog understreger, at det er op til den enkelte at holde sig nysgerrig. For det er ifølge Henning Kirk nysgerrigheden, der er ”sporen til at holde sig ung”, som han udtrykker det:

”Du går ikke i stå af at blive gammel. Du bliver gammel af at gå i stå”.

Drop aldersgrænserne
Men ifølge aldringsforsker Henning Kirk kan det danske arbejdsmarked blive langt bedre til at udnytte den visdom, de ældre har. Især ved at droppe forestillingen om ”ældrebyrden” og være opmærksom på, hvordan ”aldersgrænser misbruges”, som Henning Kirk formulerer det.

”Det kan være nødvendigt med faste aldersgrænser. De er søsat af samfundet for at skåne folk for at blive nedslidt. Men problemet er, at de bliver ’mentale’ og får en selvforstærkende effekt”, forklarer Henning Kirk. I bogen ”Afskaf alderdommen” har forfatterne indsamlet over 100 ”ældre-ord”, der ifølge aldringsforskeren er med til at skabe store proportionsforvrængninger.

”Et par eksempler er ord som ældrebyrde og ældrepleje. Men man er også begyndt at bruge ord som ældremad. Man hælder en mental grød, en elendighedsgrød, ned over hovedet på folk, når de bliver ældre. Det er ikke gavnligt for nogen”, konstaterer Henning Kirk, der gerne opfordrer folk til at tænke lidt mere som børn gør:

”Når børn tænker på ældre mennesker, tænker de ofte på folk der er krumbøjet og svækket af sygdom. Når vi bliver voksne knytter vi det til en bestemt alder”.

”I min verden er alderdommen ikke noget, der pludseligt indtræffer i en bestemt alder. For mig at se bliver vi bare hele tiden mere og mere voksne”.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00