Lasse B

En hyldest til studielivet

23. oktober 2014

Når jeg engang kan trække mig tilbage og nyde mit otium i en behagelig stol med et glas rødvin i hånden på en altan på Costa del Sol, vil jeg tænke tilbage på mit studieliv som tiden, hvor fundamentet til min videre karrierevej blev støbt – både i og uden for auditoriet.

Af Line Toft Sørensen, stud.scient.soc. på Roskilde Universitet

Hjernen er en sjov og underfundig størrelse, som selv efter at være blevet studeret i hundredvis af år stadig er genstand for mysterier.

Jeg er imponeret over dens evne til selektivt at udvælge, hvad der lagres i hukommelsen. For hvordan kan det være, at man altid hovedsageligt husker det gode i en oplevelse frem for det besværlige?

Dette er i hvert fald min oplevelse, når jeg sidder her i mit studielivs efterår. Glemt er alle de sene nattetimer, jeg har tilbragt foran computeren for at færdiggøre diverse eksamensopgaver, lange forelæsninger om alt og ofte ingenting og det konstante pres om at præstere og helst være den bedste.

Nej, sådan har min hukommelse ikke lagret erindringen om mine fem år på universitetet.

Derfor er denne artikel min hyldest til studielivet, til uddannelsessystemet og til det privilegium, det er at tage en uddannelse.

At starte på universitet er lige som at blive suget ind i en tornado. Alt, du indtil da har lært, bliver hvirvlet op og vendt på hovedet, og når orkanen er passeret, ser verden pludselig markant anderledes ud. Nu er alt til diskussion, og at sætte to streger under noget som helst er pludselig tæt på umuligt.

Privilegierne i og uden for studiet

Til gengæld er der viden ad libitum – både den der er produceret for flere hundrede år siden, og den der er så ny, at tryksværten kun lige er nået at tørre. For mig er det et privilegium, at min primære opgave er at fordybe mig i et pensum fyldt med viden særligt udvalgt som relevant for min uddannelse. Det eneste, der sætter grænser for mit indtag af viden, er tid og tilværelses andre gøremål.

Når jeg så har hyldet min adgang til viden og privilegiet at kunne fordybe sig i viden og udvide mine faglige horisonter, så må det være på sin plads at dedikere nogle linjer til alt det, der ligger udenfor læsesalen og auditoriet.

Og her tænker jeg ikke kun på hverdagene, hvor dagene kan tilrettelægges efter behov og humør, men  også de utallige muligheder der er for at præge sin uddannelse. Her er der ikke blot plads til uddannelse, men også dannelse.

Min uddannelse har givet mig muligheden for at prøve kræfter med verden både i det nære og i det fjerne. For mig er muligheden for selv at skabe viden et lige så stort privilegium som det at få den serveret.

Om det så er på udveksling eller feltarbejde i det fjerne eller i det nære som frivillig lektiehjælper på Nørrebro.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00