Lasse B

Frivilligt arbejde og fritidsjobbet blev vejen ind til jobbet

23. februar 2016

Cand.pæd.ernes mulige arbejdsmarked kan være snævert og svært. Det har vi skrevet om før i MA-Nyt på baggrund af et specialestudie. Ann-Dorthe Damsgaard brugte aktivt sine to fritidsaktiviteter i sit karriereskifte.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Stillingsopslaget kom godt nok på det rigtige tidspunkt. Ann-Dorthe havde lige taget en cand.pæd.-kandidat oven på sin pædagoguddannelse og blandt andet specialiseret sig indenfor vejledning. Et job i Ungdommens Uddannelsesvejledning var fx en mulighed.

Men hun var ikke i træning med at skrive en jobansøgning. Faktisk havde hun aldrig prøvet den svære genre før. Det havde ikke været nødvendigt.

Hun måtte omkring en nødvendig sparring i MA. Jobbet som virksomhedskonsulent i integrationsafdelingen i Jobcenter Syddjurs var ledigt.

Hold fast i din cand.pæd.

”Kæmp for din kandidatgrad”, var rådet fra MA’s karriererådgiver. ”Og træk på dit frivillige arbejde i Dansk Flygtningehjælp og dit fritidsjob i Dansk Supermarked, når du skriver din ansøgning og laver dit cv.”

”Lad være med at remse en masse op, men vælg tre ting ud der beskriver dig og uddyb dem”

“Begynd heller ikke med ’Jeg har læst jeres annonce….bla..bla..bla’, men begynd med hvad du kan bidrage med!”

Og det var lige løftestangen.

Ann-Dorthe gik systematisk i gang med at kvalificere sin ansøgning.

Fra sit arbejde i Dansk Flygtningehjælps frivilligrådgivning havde hun taget kurser i den rådgivende og støttende samtale samt kulturforståelse. Hendes konkrete rådgivningsarbejde handlede om lovgivning, opholdstilladelse, ansøgninger, uddannelsesmuligheder, breve fra myndigheder. Hun var selvfølgelig vant til samtaler med borgere – også når det foregik gennem tolk.

Og fra sine knap 13 år i Dansk Supermarked kunne hun fremhæve sin servicemindede tilgang til andre mennesker.

Jobsamtalen skulle forberedes

Ann-Dorthes ansøgning røg gennem nåleøjet. Nu handlede det om at gøre sig klar til samtalen.

Hun gik til sin chef i Dansk Supermarked: ”Hvad lægger du vægt på, når I får rekrutteret nye medarbejdere fra jobcenteret?”

”I skal opfylde mine behov”, var hans kontante svar. ”Jeg sætter pris på, at I har alle papirerne klar ved første møde, så jeg ikke skal klargøre og forberede en masse. Det skal være nemt at gå til”.

Næste skridt var at google sig til det nærmere indhold i jobbet og følge op med at ringe til en allerede ansat virksomhedskonsulent i et jobcenter. I andet forsøg fik hun svar på sine spørgsmål som eksempelvis: Hvad fylder mest i hverdagen? Hvad er vigtigt i samarbejdet med virksomhederne?

Således var Ann-Dorthe klædt meget bedre på til samtalen.

– Jeg var helt rolig til jobsamtalen. Følte virkeligt, jeg havde gjort mit forarbejde grundigt. Havde også surfet grundigt rundt på deres hjemmeside. Huskede at sige, hvad jeg mente, virksomhederne lagde vægt på i kontakten med jobcentret og på det nødvendige forarbejde for at finde den rigtige kandidat til virksomheden.

Det blev kun til godt tre måneder efter kandidaten, inden Ann-Dorthe fik drømmejobbet.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00