Lasse B

Frygten for ledighed, mens man sidder med specialet

07. marts 2013

Af Louise Lisner, stud.pæd. i pædagogisk psykologi på DPU/IUP

Jeg er snart færdiguddannet som kandidat. Selvom jeg burde glæde mig, fylder frygten for ledighed mere end forventningens glæde ved snart at skulle ud og gøre brug af mine færdigheder. Medierne fortæller mig, at akademikerne er arbejdsløse, så når folk spørger mig, hvad jeg vil, når jeg er færdig, kan jeg blot svare, at jeg skal være arbejdsløs akademiker. At få drømmejobbet synes som en urealistisk drøm, som skulle være udlevet for 10 år siden – i dag skal vi vist bare være glade, hvis vi får et arbejde tids nok til, at SU-lånet kan tilbagebetales.

På kursus, men et job kom i vejen

Jeg har nu, i kraft af en praktikstilling hos Mellemfolkeligt Samvirke, stiftet bekendtskab med kurser for ledige. Her sidder nyuddannede akademikere, som benytter deres ledighed til ganske gratis at styrke deres kompetencer og få opkvalificeret deres cv – endda med nogle symbolske ECTS points i bagagen til at supplere op på en eventuel diplomuddannelse i ledelse senere hen.

Ud over min fryd ved at se velfærdsstaten i aktion, overrasker det mig, at der på kurset ofte er deltagere, der ikke møder op – ikke fordi de er dovne som Robert, men fordi de er til jobsamtaler. Nogle gange må en kursist endda aflyse sit kursusforløb, fordi et job er kommet i vejen. Dét er jo irriterende, for så bliver undervisningen forstyrret og gruppeprocesser afbrudt af et anmassende job.

Undervisningsteamet har endda forsøgt at få tidligere kursister til at deltage i et evaluerende interview, men det var temmelig problematisk, fordi de fleste var ude og passe deres arbejde. Så hvor er alle de ledige, der aldrig kommer i arbejde, når man skal bruge dem?

Ledighed som en udviklingsfase

Jeg har blandt kursisterne ledt efter nedslåede individer, der var bøjet af fornedrelse og håbløshed, men kursisterne er snarere klar til at erobre arbejdsmarkedet.

Fx er der Helle. Hun er uddannet i internationale studier og nåede at gå ledig i to måneder. Dét, der forekom Helle svært ved ledighedsperioden var selvfølgelig usikkerheden omkring varigheden. Andre ledige kan sikkert genkende følelsen af at stå i et vadested og det hårde i hele tiden at skulle sælge sig selv. Men Helle beskriver samtidig ledighedsperioden som en kærkommen udviklingsfase, hvor hun blev klogere på sig selv fagligt. Hvilke job ønskede hun, hvilke typer af virksomhed var tiltrækkende, hvilke kompetencer havde hun og hvilke kompetencer ønskede hun at udvikle?


Mellemfolkeligt Samvirke, Fælledvej i København

Helle deltog i et kursus hos Mellemfolkeligt Samvirke, og kurset kom til at betyde meget. Ikke bare fagligt, men endnu mere det at holde sig i gang og at være en del af noget, af et team og have nogle at spise frokost sammen med.

Råd: Styrk dine kompetencer – og brug dit netværk

Jeg har spurgt Helle, om hun har et godt råd til alle os, der står på tærsklen til arbejdsmarkedet – og hun må ikke sige netværk. Hendes råd er hverken overraskende eller nyskabende, så måske er det fordi, det er de råd, der virker: at holde sig i gang og fokusere på at udvikle og styrke kompetencer – og så netværket, hvisker hun.

Dét med at være ledig er måske slet ikke så tosset endda, og ofte er frygten værre end dét, vi reelt frygter. For som min nabo engang sagde til mig, da jeg en varm sommerdag beklagede mig over mit studium, der førte mig lige lukt ned i ledighedens omklamrende favntag: ”Louise, hvor mange kender du, der har været ufrivilligt arbejdsløse hele deres liv? Nej, ikke særlig mange, vel?”


Mellemfolkeligt Samvirke udbyder seks ugers kursus for ledige i samarbejde med Professionshøjskolen Metropol i Global Forandringsagent og Strategisk Kommunikator. Læs mere her.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00