Lasse B

Giv dog ledige mulighed for iværksætterydelse

17. maj 2016

Tænk, hvis ledige med skabertrang kunne vælge en iværksætterydelse frem for dagpenge. Og være med til at skabe det, som Danmark skal leve af i fremtiden, skriver direktør. 

finans.dk 28. april 2016

Der er afsat 16.500.000.000 kroner til dagpenge på finansloven for 2016. Tænk, hvis bare en brøkdel af dem blev til en iværksætterydelse. Som driftige ledige med gode idéer og trang til at skabe deres egen virksomhed kunne bruge til at sætte strøm til potentielle nye virksomheder og eksporteventyr.

Men kritikken holder ikke vand. I dag skal ledige på dagpenge uge efter uge dokumentere, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet. Ledige, hvis de vælger en iværksætterydelse, skal præsentere en forretningsplan, der skal godkendes af professionelle. Præcis som man gør i mange andre iværksættertiltag. Forretningsplanen skal følges af en iværksætterplan, hvor den ledige løbende skal dokumentere, hvordan projektet skrider frem. Og går i projektet stå, bortfalder ydelsen.

Hvis politikerne frygter en konkurrenceforvridning, laver vi en model, hvor iværksætteren tilbagebetaler en del af iværksætterydelsen, hvis vedkommendes idé bliver til en bæredygtig virksomhed.

Så der er ikke rigtigt noget at tabe ved at tilpasse den danske dagpengelovgivning, så den kan rumme iværksættere. Og tænk, hvis blot 500 ledige ud af de 87.000 fuldtidsledige på dagpenge tog springet og valgte iværksætterydelsen. Og hvis en håndfuld af ideerne viste sig at blive til bæredygtige og driftige virksomheder med danske arbejdspladser og eksport.

Den chance bør vi tage. Lad os satse bare en brøkdel af de 16,5 milliarder dagpengekroner på, at en ledig i Varde eller Brønshøj finder det, Danmark skal leve af i fremtiden. Beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune er allerede klar med en ansøgning til at blive godkendt som et »frikommuneforsøg«. Kommunen vil gøre det nemmere for potentielle iværksættere at komme i gang på dagpenge. Men det kræver en godkendelse af Folketinget.

Så kom nu, politikere: Drop automatmodstanden og lad os afprøve idéen med en iværksætterydelse, så vi nemt, billigt og helt oplagt kan stimulere dansk iværksætterkultur.

Af Hans Peter Messerschmidt, direktør hos Magistrenes A-kasse.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00