Lasse B

Godt atypisk nytår

19. januar 2016

Af Per Clausen, formand for MA

Kort inden jul bemærkede jeg en interessant undersøgelse fra tænketanken Cevea, hvor pointen er, at de såkaldt atypisk beskæftigede – frie fugle, freelancere, enmandsvirksomheder, selvstændige og hvad de ellers kaldes – ender med at blive de typiske.

For i takt med at økonomierne bliver mere og mere digitale, flytter mere og mere arbejde op i skyen, og så ender rigtig mange enkeltpersoner med at sidde derhjemme og løse opgaver for kunder over den ganske verden.

Det mindede mig endnu engang om, hvor dårligt vi er gearet til dén verden.

Fagforeningerne har en vigtig opgave i forhold til at sikre de atypisk beskæftigede i forhold til barsel, pension, ferie og sygdom.

For a-kasserne handler det om arbejdsløshedsforsikring for denne gruppe.

Ellers får vi maksimal fleksibilitet og nul security.

Mit ønske for 2016 er derfor, at året bliver atypisk i forhold til dagpengesystemet forstået på den måde, at politikerne langt om længe tænker større og får ændret reglerne, så det ikke er nærmest umuligt at få dagpenge som ’atypisk beskæftiget’.

Et åbent vindue?

Dagpengekommissionen skød som bekendt udfordringerne med ’de atypiske’ til hjørne, men beskæftigelsesministeren nedsætter primo 2016 et udvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, som langt om længe skal få styr på dette område.

MA har særligt to ønsker til udvalget:

1) Betragt freelanceren som lønmodtager:
Ændr definitionen af ’selvstændig virksomhed’, så man i dagpengehenseende er lønmodtager, hvis man alene udbyder og sælger sine egen arbejdskraft, uanset om man er ansat eller indgår i en anden form for kontraktsligt forhold til køberen af ens arbejdskraft og kompetencer.

2) Sæt iværksætteriet fri:
Tillad de dagpengeforsikrede ledige at starte egen virksomhed, imens de modtager dagpenge. Genopliv eventuelt den gamle etableringsydelse. Så får landets dygtige og iderige humanister og scient.er mulighed for at tænke større og skabe noget af det, Danmarks kan leve af.

Tænk, om vi langt om længe kan få et dagpengesystem, som matcher virkeligheden og understøtter vækstpotentialerne.

Det er en af de ting, MA vil arbejde for i 2016.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00