Godt nytår – med mindre bøvl og forbedringer i horisonten

19. december 2017

Af Per Clausen, formand for MA

De fleste af MA’s ca. 56.000 beskæftigede medlemmer og 14.000 studiemedlemmer har formentlig levet i lykkelig uvidenhed om alle de it-problemer, som fulgte i kølvandet på dagpengereformen, der trådte i kraft den 1. juli. Stik modsat har det forholdt sig for MA’s godt 3.000 ledige (fuldtid), som har lidt med mange fejl i systemerne. Kort sagt har det vist sig mere vanskeligt, end nogen havde troet at få ‘oversat’ den største dagpengereform i 20 år til et it-system, der virker.

Det piner os, at vi ikke er i stand til at levere den service, medlemmerne fortjener – og det er selvsagt en ringe trøst, at medlemmerne i landets øvrige a-kasser også lider. Men det lysner trods alt, og mange fejl er nu løst. Vigtigst har det været, at medlemmerne får deres penge, så vi besluttede tidligt at tilbyde acontoudbetalinger til de medlemmer, som var ramt af systemfejl. For regningerne skal betales, systemkoks eller ej.

Reform med forringelser
Dagpengereformen giver mulighed for såkaldt fleksibel forlængelse – altså arbejd en time, og forlæng dagpengeretten med to timer. Fint nok – det kan hjælpe nogen. Men det er skandaløst, at dimittender uden forsøgerpligt skal leve for 1.900 kroner mindre om måneden, og at de ledige for hver fire måneders ledighed skal skæres en dags dagpenge (karensdagen).

Dagpengejunglen skæres til?
I årtier har politikere over hele spektret udtalt, at det kafkaske beskæftigelsessystem skal saneres. Og intet er sket. Men måske sker der noget nu. I hvert fald har regeringen spillet ud med en stribe forenklinger i forhold til jobcentrene (inklusive mange af MA’s forslag 🙂 ) – og Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti presser på for også at få forenklinger i dagpengereglerne med i forhandlingerne. Så måske 2018 bliver året, hvor politikernes skåltaler om afbureaukratisering endelig bliver til virkelighed. Men jeg er ikke naiv, så jeg beholder spørgsmålstegnet i mellemrubrikken!

ENDELIG: Godt nyt til selvstændige
Dagpengereglerne er svære at forstå og navigere i – men regelsættet for selvstændige (freelancere, atypiske) har alligevel altid taget den store volapyk-pris. Nu lysner det endelig. Baseret på mange af MA’s forslag til forbedringer nåede en arbejdsgruppe i Beskæftigelsesministeriet i foråret frem til nye regler – og politikerne stemte for. Kort sagt får de selvstændige langt om længe de samme dagpengerettigheder som alm. lønmodtagere – reglerne træder i kraft den 1. oktober 2018 (tre måneder senere end først meldt ud).

Erhvervspakke: Dagpengeforringelser afværget
I november havde regeringen planer om at finansiere sin erhvervspakke med – blandt andet – betydelige dagpengeforringelser. MA var hurtigt ude med kritik. Sammen med andre a-kasser, fagforeninger m.fl. skabte vi blæst om sagen – det gav genlyd i medierne og nåede ind i forhandlingslokalerne. Lige til det sidste var dagpengene i spil som finansieringskilde – men erhvervspakken blev landet uden dagpengeelementer. Forløbet viser med al tydelighed, at vi skal sove med boksehandskerne på.

Tilbage er bare at ønske dig og dine en glædelig jul og et godt nytår.

Per Clausen

PS: I et par år har alle ledige medlemmer af MA fået tilbudt seks måneders gratis abonnement på Føljeton, verdens første mobilavis. Fra tid til anden udvider vi tilbuddet til alle medlemmer – se, hvordan du får glæde af det i det nyhedsbrev, du modtager den 20. december.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00