Lasse B

Har du spottet Danmarks vækstbrancher?

17. maj 2016

Hvor er der potentiale for jobåbninger for akademikere?

Af Hilde van Arkens, karriererådgiver i MA

Spilbranchen bobler igen

Finanskrisen var hård ved spilbranchen.

I den globale recession var det svært at skaffe kapital, og mange gik neden om og hjem. Det gjaldt især dem, der satsede på store, spektakulære spil og drømte om at udvikle det nye Hitman.

Nu er omsætningen i den danske spilbranche atter i stigning, og en række små virksomheder begynder så småt at spire frem igen. Nye platforme som tablets og mobiltelefoner har bragt omkostningerne til at udvikle spil væsentligt ned.

Samtidig er stemningen i branchen skiftet. Nu er ambitionen at være uafhængig af udefrakommende kapital, så man samtidig slipper for at underlægge sig udefrakommende styring og kommercielle hensyn – og i stedet udvikle egne kreative ideer. Om så i lidt mindre skala.

Byggebranchen bejler til akademikerne

Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, anbefaler byggebranchen at ansætte flere akademikere. Kun godt 10 pct. af de ansatte har i dag en højere uddannelse.

På et komplekst og konkurrencepræget marked kan akademikerne hjælpe virksomheder med at blive mere udviklingsorienterede, mener han. De kan fx lede projekter, analysere og kommunikere, digitalisere og effektivisere.

Direktøren anbefaler især at kigge efter akademikere med naturvidenskabelig eller teknisk baggrund. Men det er der jo ingen grund til at lade sig kyse af, hvis man har en anden baggrund og mener, man kan bidrage.

Top 5 vækstbrancher i Danmark

Forskning og udvikling skal drive fremtidens vækst i Danmark. En ny undersøgelse fra Bisnode viser, at det er denne type virksomheder, der ligger absolut højest, når det drejer sig om at skabe vækst og positive økonomiske resultater. Branchen som helhed har fået en vækst på 198 pct. det seneste år.

Drikkevarebranchen har sikret sig 2.-pladsen på baggrund af en øget efterspørgsel på bl.a. energidrikke og specialøl – særligt de små, nye bryghuse trækker væksten.

El-, gas- og fjern-varmeforsyning ligger på en 3.-plads, og her er det Danmarks position som et af de førende lande i verden inden for vindkraft og andre grønne energiformer, som afspejler sig i både væksten og antal nye virksomheder.

IT-branchen er også et af de store vækstlokomotiver. Siden sidste år er der kommet flere end 300 nye virksomheder til, og branchen er med nu næsten 8.000 virksomheder den største branche i analysens top 5.

Den farmaceutiske branche kan især takke flagskibe som Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma for placeringen på listens 5.-plads.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00