Lasse B

Humanister skaber ikke arbejdsløshed, men job

06. maj 2014

Dette debatindlæg blev sendt til både Politiken og Berlingske marts 2014, men blev ikke optaget.

“Vores uddannelsesminister vil have studieoptag og ledighed til at hænge sammen. Argumentet er besnærende: Vi skal da ikke uddanne unge mennesker til ledighed!

Det er især de humanistiske uddannelser, der nok engang skal have prædikatet på sig: Hvad kan du dog bruge den uddannelse til?

I Magistrenes A-kasse, der har hovedparten af landets humanister og scient.er som medlemmer, skal vi hilse og sige, at det (også) går humanisterne godt.

Lad os tage et enkelt eksempel. I Københavns Universitets Dimittendundersøgelse 2013, der dækker humaniora, er 85 pct. med en arkæologisk uddannelse i job efter tre måneder. Tæller vi kandidathoveder, svarer det til, at syv ud af 53 må bruge lidt længere tid på at finde det første job.

Samme undersøgelse dokumenterer, at 39 pct. af humanisterne er i job allerede inden, de afslutter uddannelsen. 26 pct. inden for tre måneder efter dimissionen. Har de haft relevant studiejob undervejs, kommer de klart hurtigere i job.

Tallene viser den store fleksibilitet blandt akademikere, som et bevægeligt og hurtigt udviklende arbejdsmarked har brug for. Hverken spåmænd eller vismænd er i stand til at spotte præcist de funktioner, der er brug for om fire-fem år.

Og hvorfor skal det gå ud over nogle enkelte fag, der har en lidt lavere ansættelsesgrad end andre, når vi nu ved, at humanister primært ansættes på deres generelle kvalifikationer frem for de helt specifikke enkeltfagskvalifikationer.

Der er brug for akademikere, der gennem deres studium lærer at tænke nyt og anderledes. De private virksomheder tager i stort tal humanisterne til sig, og her skaber de oven i købet flere job.

Frederik Dehlholm
Formand for Magistrenes A-kasse”

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00