Lasse B

Hvad brænder du for?

24. marts 2011

Kommer du fra jobbet opladt af ny energi, eller klemmer du balderne sammen for bare at holde ud? Er du uden arbejde og uden fornemmelse af, hvor du finder arbejdsglæde? Så læs med her, for det er faktisk muligt at (gen)finde passionen i arbejdstiden.

Af Julie Mathiesen, freelancejournalist

Hver femte af os er trætte af vores arbejde, og hver tredje ville sige op på stedet, hvis de kunne undvære indkomsten. Det var den triste konklusion i en meningsmåling YouGov gennemførte for MetroXpress i begyndelsen af marts. Samtidig er der ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø en dokumenteret sammenhæng mellem arbejdsglæde, engagement og sygefravær: Jo gladere vi er i arbejdstiden, jo færre dage tilbringer vi hjemme under dynen. Læg dertil at glade medarbejdere er mere produktive.

Der er altså al mulig grund til at rette blikket indad og finde ud af, hvordan vi finder eller genfinder glæden, engagementet og inspirationen ved at gå på arbejde. Én af dem, der har viet sit arbejdsliv til at hjælpe andre med at nå derhen, er coach Pernille Melsted, der blandt andet har skrevet bogen ”Find din passion på 4 uger”. Titlen lyder enkel, og det behøver faktisk ikke at være så kompliceret, skriver hun:

”Det eneste der er nødvendigt for, at du kan finde ind til kernen af det, du brænder for, er at du er disciplineret til at afsætte tid, stiller de rigtige spørgsmål og giver dig selv lov til at lytte efter svarene. Andet skal der ikke til. Til gengæld skal det også til.”

Gør ingenting!
Udgangspunktet for at få noget ud af de mange øvelser i Pernille Melsteds bog er, at man lytter med hjertet. Det kræver først og fremmest, at man tager sig tid til at lave absolut ingenting, for så er man bedre i stand til at mærke sig selv. Så hvornår har du sidst haft en 100 procent uforstyrret time til dig selv?

”Når jeg stiller det spørgsmål på mine kurser, begynder de fleste at fnise eller grine. Ikke fordi det er sjovt, men fordi det nærmest er absurd, at de fleste af os ikke engang kan huske, hvornår vi sidst har givet os selv lov til at opleve en enkelt sølle time i vores eget nærvær”, skriver hun.

Hun opfordrer til at skrive de tre største nærværsrøvere ned og samtidig overveje, om man ved at begrænse dem faktisk ville få mulighed for at rette fokus på det, der virkelig er vigtigt fx at finde sin indre passion. Bevidstheden er første skridt på vejen.

Ved du, hvem du er?
De 4 ugers øvelser giver ifølge Pernille Melsted ikke nødvendigvis svaret på hvad du skal være, men de kan give et tydeligere billede af hvem du allerede er. Passionen findes nemlig i os alle; hos mange af os ligger den blot i dvale og har brug for lidt kunstigt åndedræt.

Efter de fire uger har du ifølge Pernille Melsteds fået defineret alle de elementer, du har brug for i et inspirerende arbejde, og hvis ikke du ligefrem har fundet frem til en konkret jobtitel, så har du formentlig formuleret et konkret projekt. Og derefter venter den virkelige prøve, for så skal din nyfundne passion føres ud i livet.

>> Læs mere om de fire ugers konkrete øvelser

Inspiration til at finde passionen
www.pernillemelsted.com
http://projektarbejdsglaede.dk/

Mere viden hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/projekter/stress-og-kroppen

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00