Lasse B

Hvor meget ilt skal et for tidligt født barn have?

18. august 2011

Tidligere sygeplejerske Karina Klode blev 1. september 2010 færdig som cand.scient.san. – Jeg gjorde ting som sygeplejerske uden altid at forstå hvorfor. Pludselig var det ikke nok.

Af Nana Toft, freelancejournalist. Foto Stefan Kai Nielsen

Roskilde Amtssygehus. Neonatal afdeling. Et sted mellem 2005 og 2008
Sygeplejerske Karina Klode går stuegang. Som så mange gange før kigger hun til de for tidligt fødte børn. Taler med deres forældre. Gør hvad lægen siger, hun skal gøre. Uden til fulde at forstå baggrunden for at gøre, som hun gør.

– Hvor meget ilt skal et for tidligt født barn have og hvorfor? Skal de have D-vitaminer, eller bør man vente med dem? Og hvor længe? Hvilken næring bør de få?

Spørgsmålene bliver flere og flere. Trænger sig oftere og oftere på.

– Det var lægen, der gav mig alle svarene. Forklarede mig hvordan og hvorfor. Jeg vidste det ikke selv, og jeg havde ikke kompetencerne til at søge den nyeste viden. Selv om jeg var glad for mit arbejde, var det til sidst ikke nok for mig, fortæller Karina Klode. Hun tog konsekvensen, sagde op og startede på uddannelsen til sundhedsfaglig kandidat på Syddansk Universitet i efteråret 2008.

Næstved Sygehus Syd, forskningsafdelingen. I dag.
Forskningsmedarbejder Karina Klode sidder bag sit skrivebord. En sygeplejerske fra intensiv er til vejledning i forbindelse med en beskrivelse af sit projekt. Karina skal hjælpe hende med at skrive forskningsprotokollen: Hvordan har du tænkt dig at gå frem i dit projekt? Hvad er dine inklusionskriterier? Hvor mange deltagere skal være med?

– Som sygeplejerske har jeg den praktiske erfaring. Jeg har stået med intensive patienter. Jeg kender rutinerne, terminologien. Som akademiker kender jeg forskningsmetoderne og kan på den måde hjælpe sygeplejerskerne med at lave en rød tråd i deres projekt. Min force er jo, at jeg kender begge verdener nu.

Det var sgu stort
Karina Klode husker faktisk stadig dengang, hun lige var startet på sin kandidatuddannelse og blev præsenteret for søgemaskinen PubMed, en international artikeldatabase med over 18.000 referencer fra cirka 4.000 medicinske og odontologiske, videnskabelige tidsskrifter.

– Jeg tænkte: Nå, lille baby. Du er blevet født i uge 30. Hvad siger forskningen? Hvor meget næring skal du have? PupMed samler jo al den forskning, forskerne laver i videnskabelige artikler.

– Jeg kunne få svar på, hvilken næring der virkede bedst for den lille baby. Jeg forstod hvorfor, og jeg fik pludselig også flere detaljer på min viden. Der var fx konsekvenser, hvis babyen fik for meget ilt. De kunne blive blinde. Første gang jeg opdagede det – ja, det var sgu stort. Jeg vidste ret hurtigt, at jeg ville videre ad den vej, siger Karina, der overvejer en ph.d. på sigt, men lige nu vil koncentrere sig om sit forholdsvis nye job, hvor hun både har god brug for de kompetencer, hun fik, da hun arbejdede som sygeplejerske og de kompetencer, hun har som akademiker.

– Som sygeplejerske er man praktiker. Det handler om omsorg. Empati. Forståelse for dagligdagen. Som akademiker handler det om metodik. Jeg har fået kompetencerne til at forske. Det er en god kombination i det job, jeg har i dag, siger Karina, der i første omgang ikke troede, hun havde en chance for at få jobbet.

Summen af det hele
– Stillingsannoncen lød: ”Forskningskonsulent”. Uha, tænkte jeg. Kan jeg det? Men så tænkte jeg: Ja, det er jo netop dét, jeg kan. Jeg søgte, kom til samtale, tog hjem og sagde til min kæreste: ”Jeg fortalte dem alt dét, jeg ikke kan. Jeg tror ikke, det bliver mig”.

Men så ringede telefonen: ”Du har fået jobbet, sagde de.”

Karina Klode er i dag overbevist om, at det netop er hendes kombinerede baggrund, der gjorde udslaget.

– Selvfølgelig handler det om kemi. Men at jeg har kompetencerne fra begge verdener har selvfølgelig afgørende betydning. Jeg synes selv, jeg har fundet mig min egen lille niche, og i dag kan jeg beskæftige mig med summen af alt dét, jeg har læst.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00