Lasse B

Hvordan bliver jeg klar til arbejdsmarkedet om fem år?

01. november 2016

Kaospiloter lærer at navigere i det moderne kaos på et omskifteligt arbejdsmarked. Det har de gjort nu i 25 år. Nicholas Krøyer Blok tog uddannelsen for fem år siden. Hvor står han nu?

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Kaospiloters dna og MA’s passer godt sammen. ”Tænk større” kunne sagtens være Aarhus-uddannelsens slogan også.

I 2011 skød vi os lidt nærmere ind på dette dna og portrætterede fire Kaospiloter. De fik blandt andet spørgsmålet: Hvor ser du dig selv om tre år?

Her er Nicholas’ svar:

  • Jeg er nok meget mere involveret i byudvikling og borgerinddragelse. Måske på et politisk niveau.
  • Hvis ikke, er jeg nok social entrepreneur og/eller projektleder for en NGO.
  • Jeg håber, jeg kan nå til et niveau, hvor jeg har en fast indkomst, så jeg sover bedre om aftenen :-).
  • Min største drøm er at skabe en bevægelse for at gøre vores samfund bæredygtigt – økonomisk, socialt og miljømæssigt.

Arbejdsmarkedet vil helst have kandidater

Nu fem år efter kan Nicholas tjekke det hele af. Femårsplanen er lykkedes, men ikke uden perioder med to ledighedsperioder og ikke mindst frustrationer over bespænd i lovgivningen for selvstændig bibeskæftigelse.

Og Nicholas har også oplevet både plusser og minusser i forhold til at ikke at have taget en fuld akademisk uddannelse, men kun en treårig diplomuddannelse.

Han har mærket forventningerne og måske ligefrem kravet fra arbejdsmarkedet til at have en kandidatuddannelse. Derfor vælger også mange Kaospiloter at tage en overbygning.

Omvendt er uddannelsen måske den bedste til at klæde én på med proces- og projektværktøjer.

– Jeg bruger de værktøjer hele tiden, hver dag, fortæller Nicholas. Og jeg er nødt til at skabe mit eget job. De kreative og innovative projektlederstillinger slås ikke op. Så dér har jeg måttet bruge mit netværk og min lærdom fra uddannelsen.

Modighed med i bagagen

Måske får den traditionelle akademiker ikke de samme kompetencer med i bagagen fra universitetet. Ikke den samme modighed, som tvinger én ud af sin komfortzone. Det ligger i hvert fald indbygget i en Kaospilot.

– Jeg er uden for de eksisterende rammer, så min udfordring er konstant, hvordan jeg kommer derhen, hvor arbejdsmarkedet er om fem år, og hvordan jeg forbereder mig bedst muligt til det.

Ledighed er at sætte livet på hold

Undervejs med ledighedsperioder har Nicholas forsøgt sig med selvstændig bibeskæftigelse på dagpenge, men oplevet det frustrerende i at blive trukket i dagpenge også for noget af det arbejde, der ligger i fritiden og weekenden.

– Burde det netop ikke gavne ens jobsøgningsmuligheder, at man får erfaringer og netværker med selvstændig bibeskæftigelse i sin fritid? Det burde næsten belønnes.

Der er alt for mange bindinger i lovgivningen. Det er invaliderende at sidde i et vakuum med ”livet på hold”.

Vi skal være med i noget. Være aktive i projekter, som holder os opdaterede.

Ellers ryger vi ud af arbejdsmarkedet.

Gerne borgerløn i stedet for dagpenge

Nicholas vil gå så langt som til at ønske borgerløn indført til en lavere sats end dagpengene.

– Jeg synes min frihed til at indgå i relevante projekter og være frivillig er mere værd for mig, så jeg kan være bedre forberedt til mine kommende jobs.

Siden sin dimission i 2011 har Nicholas navigeret rundt i forskellige job, men hele tiden i tråd med sine drømme og mål.

Han er lige startet som seniorkonsulent hos Planmiljø, en privat miljøvirksomhed, som hjælper offentlige og private virksomheder på vej i deres grønne omstilling.

– Jeg har som mål, at vi en dag behandler alt affald som ressourcer og intet går til spilde. Den drøm har fulgt mig siden min dimission som Kaospilot, og jeg er så heldig, at jeg arbejder med den hver dag.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00