Lasse B

Hvornår er man havnet på den rette hylde?

15. marts 2012

Starter man sin karriere det rigtige sted med det samme? Eller hvad er det, der får én til at skifte spor flere gange i forsøget på at finde sin rette hylde?

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA.
Foto Jan Friborg Jepsen, Per Jensen & Roger Silva.

Jeanette Krogh Silvas historie er ikke den lige vej, men snarere en snoet (om)vej af forskellige job, før hun i dag synes, hun har fået stykket et arbejdsliv sammen, der både tilfredsstiller hendes jobønsker og tiden til et familieliv.

På papiret et perfekt jobmatch
Det startede ellers strømlinet. Jeanette blev cand.mag. fra Aalborg Universitet i 2003 i spansk og internationale studier. Det sproglige kombineret med det merkantile pegede på en karriere i det private, og det blev det også til. Jeanette skulle servicere forsikringskunder i Latinamerika i en større international virksomhed i København. Et oplagt jobmatch altså. Og på hjemmefronten var matchet en latinamerikansk mand. Der blev talt spansk hver dag ude som hjemme.

”Efter et stykke tid kunne jeg mærke, at det blev til for meget kontorarbejde. Jeg savnede at have med mennesker at gøre. Jeg ville gerne over i det mere humanistiske,” fortæller Jeanette.

Første kolbøtte
Og så fulgte en periode med en del kolbøtter. Jobbet blev sagt op og erstattet af arbejde med handicappede børn i folkeskolen og en barselsperiode. Og familien besluttede at flytte fra Sjælland til Jylland. En satsning, da der ikke ventede job der, og Jeanette røg ud i selvforskyldt ledighed.

Lidt tilfældigt og gennem netværk i MA fik hun dog vikartimer i spansk om aftenen på Aalborg Studenterkursus og supplerende dagpenge oveni. ”Det var hårdt og tidskrævende at undervise, fandt jeg ud af. Jeg blev smidt lige ud i det, og der var ikke mange kolleger at sparre med, når det var aftenundervisning.”

Så begyndte en gammel drøm at tage form – en drøm om at starte selvstændig virksomhed. I sin studietid på AAU var Jeanette i Nicaragua i praktik på det daværende specialarbejderforbund, SID’s regionalkontor. Hun arbejdede på et arbejdsmiljøprojekt og blev en dag spurgt, om ikke hun kunne agere tolk for en dansk journalist, der skulle lave en reportage om arbejdsmiljø i Mellemamerika. Det blev til mere end tolkearbejde, for de to besluttede at udgive en bog om gadebørn – og dem havde Jeanette tidligere arbejdet med som frivillig. Bogen blev dog ikke færdiggjort, så nu skulle det være. Når der ikke blev undervist i spansk på studenterkurset, skrev Jeanette videre om gadebørnene.

Næste kolbøtte
Så følger en kolbøtteperiode mere. Vikariatet i spansk udløber, ny barselsperiode, lærervikar i folkeskolen, rejse med familien til Mellemamerika og ledighedsperioder med aktivering. Men sidstnævnte nu med mere retning. ”Hvis jeg skulle gøre alvor af min drøm om selvstændig virksomhed, måtte jeg vide mere om det. Og med MA’s hjælp, da jobcentret ikke var positiv, og min egen stædighed lykkedes det mig at komme på et iværksætterkursus under min aktivering. Jeg fik en it-workshop oveni i og lærte blandt andet PowerPoint, og jeg blev klædt bedre på til at kunne holde foredrag om gadebørn i Nicaragua.”

Silvasprog.dk
Nu ni år efter sin eksamen fra AAU synes Jeanette, at hun er havnet på den rette hylde, hvis hun mærker efter. Hun er tilbage på Aalborg Studenterkursus, stadig som timelærer i spansk, men nu om dagen. Iværksætterdrømmen er foreløbig blevet til firmaet silvasprog.dk. Bogen om gadebørn er færdig og er den ene af foreløbig to lærebøger til gymnasiet. Der er mere på vej, blandt andet spil til brug i spanskundervisningen – og allerede testet med succes på egne elever. Der bliver også tid til foredrag om gadebørnene og til at genoptage arbejdet med handicappede børn.

”Jeg synes, det er dejligt at undervise på deltid, for det giver mig fleksibiliteten og friheden til mit lille firma ved siden af. Jeg føler, jeg selv har skabt mit arbejdsliv nu. Jeg er kommet ud af afhængigheden af (supplerende) dagpenge, og det giver et selvtillidsboost. De mange bække små i form af job som underviser, lærebogsforfatter, foredragsholder gør om ikke en stor å indtægtsmæssigt, så tilfredsstillelsen af at lave noget, man brænder for – og dermed følelsen af at være havnet på den rette hylde,” slutter Jeanette.

Buen viaje – yo te acompaño
Omveje og kolbøtter: “God rejse – jeg følger med dig”.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00