Lasse B

Internettet – en legeplads for de introverte

31. oktober 2013

 

Hvor ekstroverte mennesker ofte elsker at networke ved et væld af kaffemøder, bliver introverte drænet for energi. Men internettet tilbyder de introverte en konkurrencemæssig fordel.

Af Nana Toft, freelance journalist

Mød Martin. Han er ekstrovert, og han er på jagt efter et job. Så han netværker på livet løs. Ringer rundt til alle dem, han kender, der sidder centralt placerede steder og inviterer dem til kaffe. I sidste uge mødtes han med seks-syv stykker, ligesom han har gang i at ringe rundt til en ny runde, han skal mødes med i næste uge. Han elsker det. Han får energi af at mødes med folk.

Mød Thomas. Han er introvert, og han er også på jagt efter et job. Han kan bare ikke overskue at mødes med så mange mennesker. Det dræner ham for energi. At netværke på den måde som Martin gør, er ikke en mulighed for Thomas.

På ekstrovertes præmisser

Eksperter vurderer, at 80 pct. af jordens befolkning er ekstroverte. Med andre ord er det ekstroverte, der dominerer arbejdspladserne, hyrer og fyrer, skriver jobopslagene – søger efter en, der kan have ”mange bolde i luften” og gerne er ”udadvendt”.

Så hvad gør Thomas?

Han dyrker de muligheder for at netværke, der er på nettet. Internettet giver nemlig de introverte en konkurrencemæssig fordel. Det er påstanden fra Morten Vium – introvert blogger, foredragsholder og LinkedIn ekspert.

– Der er et væld af netværk på nettet, hvor man kan deltage i diskussioner, skrive blogindlæg, sparre og udveksle erfaringer og viden med andre. Det giver de introverte en konkurrencemæssig fordel, siger Morten Vium.

– Introverte er langt bedre til at sidde koncentreret foran en computer, fordybe sig i længere tid og vise sin faglige ekspertise i de netværksfora, der er på nettet, forklarer Morten. Mange timer foran computeren er ikke de ekstrovertes store force. De har traditionelt set ikke samme mængde tålmodighed: For meget tid alene med sig selv, dræner de ekstroverte.

100 relationer – på én gang

Morten Vium har især set mange introverte, der arbejder med sociale medier og søgemaskineoptimering, at de er dygtige til at udnytte netværksmulighederne på nettet. Ligesom han gerne bruger sig selv som eksempel.

– Jeg er fx introvert, men jeg er bevidst gået efter at opbygge et netværk på nettet. På en række konferencer før sommerferien oplevede jeg, at mange kendte mig. Uden aldrig at have mødt mig. Jeg kender mange lignende historier fra andre introverte.

Internettet er trygt for introverte. Også fordi de ofte er stærke skriftlige formidlere. I alle de her diskussionsfora kan de udleve behovet for at markere sig fagligt. Det føles som om, der er tyngde og substans. Det appellerer stærkt til introverte. Morten underkender dog ikke kvaliteten i at møde folk i virkeligheden.

– Når vi møder folk face-to-face, styrker det relationen. Ingen tvivl om det. Til gengæld kan du med et blogindlæg skabe 100 relationer – på én gang. Af samme årsag bliver det mere vigtigt at møde de rigtige fra starten af. Her giver det mening at starte relationerne op på nettet, og så – når det føles meningsfuldt – mødes. Så har man sorteret lidt ud på forhånd og kan spare på energien, forklarer Morten Vium.

De indre barrierer

Men med et samfund befolket af 80 pct. ekstroverte, kan man ikke komme udenom, at det skaber barrierer for introverte, der gerne vil netværke, få et job – eller springe op af karrierestigen.

Helle Alsted er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og har speciale i stress. Hun nikker genkendende til karakteristikken af et arbejdsmarked som ekstrovert og har i mange år oplevet, at det skaber udfordringer for introverte. Men en ting er de ydre barrierer, noget andet er de indre barrierer. Det er Helle Alsteds påstand, at de har mindst lige så meget at sige, når det kommer til at optimere sit arbejdsliv.

– Introverte har i mange år følt, de skulle være ekstroverte. De har følt sig forkerte og har forsøgt at leve op til det, der er normen i samfundet. 80 pct. er jo en hel del, og derfor har – og er – samfundet jo domineret af egenskaber, der karakteriserer de ekstroverte, forklarer Helle, der af samme årsag har haft flere introverte i sin praksis med stresssymptomer.

Ifølge hende er en af årsagerne, at introverte slet ikke ved, at de er introverte.

– De kender ikke til fænomenet. De føler sig bare forkerte. Det er en kæmpe indre barriere, at så mange introverte i årevis prøver at tilpasse sig – og være som alle de andre. Her er løsningen at forstå, at der er forskel på folk. Genkende sig selv som introvert, se det som en kvalitet og vide, hvad man skal byde ind med. Jeg er selv introvert og udnytter nettets muligheder med min egen blog fx. Her kan jeg sidde alene og brygge på mine indlæg. Vise min faglighed. Være grundig.

Det er Morten Viums påstand, at vi først lige er begyndt at se, hvilke muligheder, der er på nettet. Ifølge ham udnytter vi det slet ikke til fulde. Men der er dog ved at ske en stille ændring.

– Vi er begyndt at forstå, at nettet ikke kun er et sted, hvor man deler sine billeder. Internettet tilbyder gyldne netværksmuligheder. For både in- og ekstroverte, faktisk. Det appellerer bare mere til introverte, så det er bare om at komme i gang.


>> Læs også Er du ekstrovert eller introvert?

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00