Lasse B

Iværksætterkickstart fødte ide om jobsøgningsstrategier for udenlandske dimittender

13. december 2012

”Vi har fået 378 ansøgninger, og vi må desværre meddele, at du ikke er en af dem, vi har valgt at tage til samtale.” Er du også én af dem, der kan samle lidt for mange af de svar, er det måske netop anledningen til at få gjort noget ved dine iværksættertanker – også selvom din idé ikke ligger fuldstændig klar. Isabella Scheller fx tog på Kickstarterkursus.

Af Klaus Nordestgaard, konsulentbureauet About Time 

Jeg møder Isabella Scheller på hendes stamcafé på Nørrebro. Hun er opvokset i Wien, men flyttede til Danmark for tre år siden for at studere antropologi på Københavns Universitet. Efter sin kandidatgrad i sommer har hun besluttet at skabe sig et liv i København – og skabe sit eget job.

Men den helt konkrete idé manglede. Et iværksætterkursus fik hende ud over rampen, fik hende til at konkretisere en idé og til at udvikle sit iværksætternetværk.

 – Navnet på kurset, Kickstarter, er egentlig meget rammende. Det handlede simpelthen om at komme i gang. Jeg fik hurtigt afklaret en masse aspekter i forbindelse med mine planer som selvstændig. Hvad er min plan, og hvad skal jeg fokusere på fremover? Jeg opdagede utrolig meget om mig selv. Hvad er det egentlig, jeg vil opnå, når jeg siger, at jeg vil være iværksætter? Hvordan kan jeg gribe det an? Hvor er mine kompetencer? Hvad er det, jeg kan? Hvad er det, jeg kan lide?, forklarer Isabella.

Kickstarter er et seks ugers iværksætterkursus udbudt af konsulentbureauet, About Time. På kurset arbejdes der med personlig ledelse og handlingsplaner, der kan realisere idéer og iværksætterprojekter.


Isabella Scheller. Foto Klaus Nordestgaard

Et stærkt netværk

Skabelsen af et professionelt netværk var meget vigtigt for Isabella, da hendes professionelle omgangskreds grundet hendes relative korte tilstedeværelse i Danmark var begrænset. Kickstarterkurset var derfor det ideelle sted for hende for at komme i kontakt med ligesindede.

– Det var meget grænseoverskridende at skulle tale om sig selv med fem mennesker, man ikke kender, og det blev meget personligt. Vi kom hurtigt tæt på hinanden, og de personlige snakke blev en slags teambuilding for os. For mig lagde det fundamentet for et stærkt netværk, som jeg bruger nu, forklarer Isabella.

Hun mødes regelmæssigt med sin gruppe og deltager i inspirationsaftener med tidligere kursister fra alle Kickstarterholdene. I Isabellas gruppe var blandt andre Lise. Hun havde et konkret koncept parat, som går ud på at udvikle et elektronisk hjælpemiddel målrettet børn med autisme. Lise og Isabella er nu gået i samarbejde, hvor Isabella som partner coacher og skaber struktur for Lises produktudvikling.

Isabellas igen idé

Isabellas eget koncept tog udgangspunkt i hendes situation som nydansker, der skal finde job i Danmark.

– Idéen går ud på, at jeg vil danne et netværk for internationale dimittender fra danske uddannelsesinstitutioner. Jeg har følt på egen krop, at der mangler nogle målrettede tilbud, hvor man som højtuddannet nydansker kan finde ud af, hvordan arbejdsmarkedet og det offentlige system fungerer. Blive introduceret til nogle jobsøgningsstrategier. Mange ved fx ikke, at de kan få dagpenge, forklarer Isabella.  

Isabella er nu i fuld gang med at researche i forbindelse med sin produktudvikling. Med tiden overvejer hun at skabe et seks ugers forløb, som skal fokusere på kulturen inden for det danske jobsøgningssystem og arbejdsmarked, og på hvordan nydanskere kan bruge deres specifikke kompetencer målrettet i jobsøgningen.

– Jeg havde ingen idé, da jeg begyndte på Kickstarter. Jeg tænkte bare, at jeg ville være iværksætter. Inden kurset følte jeg, at det var en ulempe at være nydansker. Men under forløbet og i takt med at vi arbejdede med personlig kompetenceudvikling, fandt jeg ud af, at det kunne være en fordel. Det ville jeg ikke være kommet i tanke om alene, slutter Isabella.

>> Læs mere om kickstarterkurset på about-time.dk. Nyt hold starter i 2013.
>> Læs mere som seks ugers selvvalgt uddannelse i MA Guiden.
>> Læs historien Udsigten som selvstændig.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00