Lasse B

Jeg har været limen i virksomheden

12. april 2016

Kan en cand.mag. i musikhistorie skabe værdi i en virksomhed? Det vil mange politikere og erhvervsfolk se, før de tro på det. Jamen, så læs med her –  hvis I tør!

 Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Det bliver mere og mere komplekst at drive virksomhed. Flere kompetencer skal i spil. Lovkrav om ISO 9001. Skrivebordssystemer, der presses ned over hovedet. Hele tiden tilpasse sig og finde nye løsninger – fordi det er nødvendigt. Ellers er der kontant afregning: Afvikling!

Tag med på virksomhedsbesøg.

Vi skal til et mindre elektrikerfirma i det midtjyske. Chefens motto er netop, at hvis ikke virksomheden er i udvikling, er den under afvikling. Så lean, kvalitetssikring, markedsføring og kommunikation er ikke fremmeord her. Men hvem skal gøre det? Hvem skal tage de opgaver fra chefens bord? En overmontør med sin fagspecifikke faglighed eller…?

Mød Linda Kaul. Humanist med en cand.mag. i musikhistorie fra 2005. Det bliver hende, der skal løse udfordringerne.

– Som akademiker kan jeg hjælpe med at stille skarpt på processerne og gøre dem mere strømlinede og effektive. Fra ledelsessupport til brandslukning til bogføring til telefonbetjening til……

I en mindre virksomhed er forretningsgangene ligeså komplekse som i lidt større virksomheder, hvor man har mulighed for at have flere specialister ansat. Det er derfor man som akademiker kommer til at være en blæksprutte, der har mange bolde i luften og er med til at holde sammen på virksomheden.

”Jeg har været limen i virksomheden”, som hun præcist kan karakterisere sin indsats!

En akademiker kan tænke helhedsorienteret og kreativt:

– Det gælder struktur, analytiske færdigheder, evnen til at kunne navigere i kaos, at kunne angribe komplekse problemstillinger, at kunne skræddersy metoder til problemstillinger, at have øje for kultur og værdier i virksomheden og at kunne se mening.

Ovenpå kan der puttes den nødvendige efteruddannelse. For Lindas vedkommende blev det blandt andet til en uddannelse som Lean Navigatør i Administration.

Det blev til fem år som udviklingskonsulent i firmaet. Så gjorde hun så at sige sig selv overflødig. I hvert fald som fuldtidsbeskæftiget. For i dag sidder hun med i bestyrelsen og løser løbende opgaver i form af udviklingsprojekter, strategi, forretningsudvikling, planlægning og strategisk markedsføring.

Springet videre blev som selvstændig virksomhedskonsulent. Med forsigtige skridt, så både det økonomiske og mentale kunne følge med.

– Det er en stor tilfredsstillelse at tage ansvaret selv, når du har fundet roen og trygheden ved at kunne klare dig som selvstændig. Det kræver mod, flid og benarbejde at bruge sig selv som person på mange forskellige områder. Mit eksemplet med en freelance eller ad hoc-tilknytning til min gamle arbejdsplads kan forhåbentlig være en model til inspiration for andre.

Der er bevægelse i fagligheden, vi spreder os til flere fagligheder, der er flere, der bliver frie fugle, der flagrer væk fra lønmodtagersamfundet. Det kunne være opmuntrende, hvis politikerne blev bedre og modigere til at opfange Lindas og andres eksempler og fik dagpengesystemet moderniseret!

Blandt andet til gavn for de små og mellemstore virksomheder. De får vækst ud af det.

– Jeg ser megen visionær ledelse i de små virksomheder fra min stol i dag. Der er stor åbenhed og villighed til at tænke ud af boksen. Men det skal italesættes!

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00