Lasse B

Jobsøgning i Cefn Gorwydd, Llangammarch Wells

13. december 2012

På et tidspunkt blev jeg træt af at søge job i Danmark: Afslag på afslag. Retorikken ”sådan er det jo” og andre ytringer blandt visse politikere om ledige på dagpenge kunne jeg også godt undvære. Derfor valgte jeg at prøve tre måneders jobsøgning i et andet land, og valget faldt på Storbritannien.

Af cand.mag. i historie og dansk Birgit Elm

At det lige netop blev Wales, nærmere bestemt Cefn Gorwydd, Llangammarch Wells (walisisk og rigtigt stavet!) var egentlig tilfældigt, men det var det billigste sted at leje en lille bolig, og det er jo ikke helt uvæsentligt, når man er arbejdsløs.

Hvis ikke jeg fik et job i Storbritannien, ville jeg i det mindste kunne forbedre mit engelske. Jeg har tidligere undervist i mange år og vejledt ledige og taget en efteruddannelse på Danmarks Journalisthøjskole. 

Inden jeg rejste, undersøgte jeg så meget som muligt på internettet og forhørte mig i Magistrenes A-kasse.

Her hedder jobcentret Jobcentre Plus

Første hverdag meldte jeg mig på det nærmeste jobcenter, Jobcentre Plus, i byen Llandrindod. Sagsbehandlerne blev lidt overraskede over at se mig, for de havde ikke haft en jobsøgende fra Danmark før. Der blev diskuteret lidt, ringet til en anden afdeling, papirer blev udfyldt og formalia forklaret. Jeg skulle fx møde op hver anden uge og fortælle, hvad jeg havde brugt af tid på min jobsøgning (mindst syv timer pr. uge). Alt blev skrevet ned: Hvilke jobsøgningshjemmesider jeg benyttede, hvor meget jeg var på biblioteket for at læse avis, om jeg tog på jobmesser osv.

Mødet med sagsbehandleren hver anden uge var egentlig mere en registrering, men jeg tog imod et tilbud om en samtale med en karrierevejleder for blandt andet at få forbedret mit engelske cv.

To fornøjelige engelskkurser

Jeg kunne også deltage i kurser, fx engelskkurser, op til 16 timers undervisning pr. uge, men det skulle godkendes af Jobcentre Plus før start. Jeg meldte mig til to på Coleg Powys, et kursuscenter for voksne i Llandrindod: English for Speakers of Others Languages ESOL og ESOL Advanced Class.

På begge hold var vi en broget skare. Her var medkursister fra Thailand, Spanien, Peru, Polen, Frankrig og Filippinerne. Jeg var glad for at deltage. Dels lærte jeg en masse og dels havde vi det rigtig sjovt. 

De tre måneder gik hurtigt, jeg skulle retur til Danmark og forinden afmeldes på Jobcentre Plus og ordne al formalia.

Intet job, men et tilpasset cv

Jeg fik ikke noget job i Wales – eller andre steder i Storbritannien – i denne omgang.  Jeg søgte mest undervisningsjob, men også to spændende journalistjob. Jeg fik lært en del engelsk, fik lært at skrive en anderledes ansøgning, og mit cv blev tilpasset det britiske arbejdsmarked.

Som en sidegevinst oplevede jeg det meget smukke Wales. Naturen her skal opleves. Der er så smukt, at det er svært at beskrive. Høje bjerge, dybe dale og masser af får. Bjergene er beklædt med græs eller træer. Og vandet – det smager bedre end det bedste vand fra flaske!


Wales. Foto Birgit Elm

Arbejdsløsheden er stor i Wales, og lønningerne er lave. Der er stor afstand til mange ting, og busser og tog kører kun få gange om dagen. Det walisiske sprog er umuligt at læse, skrive eller bare forstå. Det regner meget, men folk er meget venlige og tilbyder gerne et lift. Selvom jeg ikke fik et job, var det forsøget værd. Til dem der måtte ønske at tage til Wales, vil jeg blot sige: Pøj, pøj.

Gode råd

Tjek hjemmesiden cymru.gov.uk og læs Understanding Wales. Her er der mange praktiske oplysninger.

Læs bogen Ultimate CV af Martin Yate om jobsøgning og cv i Storbritannien, forlaget Kogan Page, koganpage.com. Bogen giver en masse eksempler på forskellige måder at skrive et cv på og viser forskellige forslag til ansøgninger. Bogen er desuden delt op i forskellige brancher: lærerjob, job inden for it-branchen etc.

Læs om reglerne for jobsøgning i udlandet i MA Guiden.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00