Lasse B

Jobsamtalen: Nu er den hjemme – og så alligevel ikke

22. juni 2011

Tina Vestergaard, cand.mag. i kommunikation, er ansat som AC fuldmægtig på Aalborg Universitet og fortæller her om sit forløb med arbejde, ledighed og løntilskudsjob.

Af konsulent i MA, Henrik Schroll Graae

Hvordan fik du jobbet? Har dine netværk været medvirkende?
Jeg fik jobbet i forlængelse af en løntilskudsstilling i efteråret 2010 gennem netværk. Et par stykker af mine gamle studiekammerater havde været i løntilskud i samme afdeling, lige da de blev ledige i 2008, og de foreslog mig at kontakte dem. Da jeg selv blev ledig i maj 2010 efter en lukning af min daværende arbejdsplads, tog jeg en beslutning om at tage mit ledighedsforløb i “egne hænder”.

Jeg søgte selvfølgelig alle de stillinger, der syntes relevante for mig, men jeg var samtidigt tidligt fokuseret på at finde relevante aktiveringsmuligheder, så jeg selv kunne styre, hvad jeg skulle. Jeg har altid været vant til at klare mig selv og tjene mine egne penge, så jeg havde svært ved at forlige mig med tanken om, at jeg nu var en klient i et system, hvor der alt andet lige ikke er den store medbestemmelse for kandidaten.

Min søgen efter aktiveringsmuligheder resulterede først i en måneds virksomhedspraktik i en privat virksomhed i august 2010 – det var også igennem netværk, og her fik jeg aftalen i stand vedr. løntilskudsstillingen. En måned efter praktikkens ophør startede jeg.

Hvad vil du råde andre ledige til at gøre?
At være proaktiv i forhold til aktiveringsmuligheder, så man har følelsen af selv at have indflydelse på jobplanen. Selvom det kan være svært for selvbevidstheden at tage en løntilskudsstilling, NÅR man allerede har været ude på jobmarkedet, så er det en god indgang til en fast stilling, og det giver mere energi i hverdagen, fordi man er i gang og ikke risikerer at glide ned i jobsøgningssumpen.

Hvad mener du er vigtigt til jobsamtalen?
Det, synes jeg, er et utroligt svært spørgsmål. Jeg har gået fra mange samtaler, hvor jeg virkelig har følt “nu er den hjemme”, men hvor stillingen er gået til anden side. Det er utrolig forskelligt og næsten umuligt at sige, hvad dem på den anden side af bordet tænker og leder efter.

I bund og grund har kemien rigtig meget at sige – ens kvalifikationer matcher jo allerede jobbet, idet man er blevet kaldt til samtalen. Jeg har til hver samtale forberedt mig på nogle af de generelle spørgsmål, som man ved ofte kommer op: Svage/stærke sider, hvordan man kan gøre en forskel for virksomheden, hvorfor man er den rigtige i forhold til andre kandidater, hvordan man samarbejder med sine kollegaer, hvordan man strukturerer sine opgaver og hvor man ser sin karriere udvikle sig?

Det er ikke sikkert, at alle spørgsmål bliver stillet til samtalen, men det er nogle gode ting at overveje på forhånd, så det ikke kommer bag på én under samtalen. Ellers er det vel bare at være sig selv – det nytter ikke noget at prøve at signalere noget, man ikke er – det kan ende i en træls situation, hvis man så får stillingen.

Hvordan kommer man bedst i gang i et nyt job ift. opgaver og kolleger?
Kollegaerne: For mig har det været vigtigt at deltage i sociale arrangementer – evt. selv arrangere/foreslå noget – da det altid er nemmere at komme ind på folk under mere afslappede former.

Opgaverne: Jeg kommer bedst ind i nye opgaver ved at holde opstartsmøder med de kollegaer, der har erfaringen med de bestemte opgaver. Derudover kommer jeg bedst ind i arbejdsgange ved at have gang i mange opgaver/projekter ad gangen, så der er mulighed for at slippe en opgave for en tid og vende tilbage og se problemstillingerne med nye øjne.

Har du kunnet bruge MA til noget?
Jeg har kun haft gode erfaringer med at være “i stald” hos jer. Jeg oplevede fra starten af en forståelse for, at min branche (kommunikation) var meget presset, da jeg blev ledig – og at der derfor mildeste talt ikke var mange job at søge. Jeg følte mig ikke presset ud i at søge stillinger, der overhovedet ikke var noget for mig. Det er jeg meget glad for!

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00