Lasse B

Just fucking do it – du er jo pilot i dit eget liv

07. marts 2013

Det er næsten lettere at remse op, hvad cand.pæd. Jytte Lund Larsen ikke har lavet i sit liv. Den røde tråd har nemlig været at være proaktiv, når udfordringerne meldte sig. I en alder af 61 år er den seneste en underviserstilling tre timers transport væk.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Skulle Mette Frederiksen have brug for en rollemodel for sin nye beskæftigelsespolitik, må Jytte Lund Larsen være en oplagt kandidat. Hun er gået til jobmarkedet med al sin energi, taget et hav af kurser og uddannelser oveni sin oprindelige læreruddannelse, prøvet en masse forskellige jobs, heraf 17 år som handelsskolelærer, og gået selvstændig.

Det sidste halve års tid har hun søgt 130 stillinger ind i mellem, at hun har været på endnu flere kurser. Men nu har Jammerbugt VUC og HF i Åbybro fået en ny dansk- og psykologilærer på næsten fuld tid. Resten af tiden skal Jytte skrive hjemme i privaten i Aarhus.

– Jeg skulle finde et billede til denne her artikel, og det blev mine boksehandsker, fortæller Jytte. For mig er de et symbol på, at man skal tænke sig godt om, beskytte sig selv, være etisk og tilrettelægge, hvordan man gør tingene. Det handler om selvværdet og de værdier, der styrker selvværdet, nemlig værdighed, stolthed og selvrespekt. Jeg var på et kursus i mindfulness, hvor jeg højt skulle formulere, hvad der gjorde mig værdig. Det er relateret til troværdighed. Selvfølgelig er man som individ værdig, men når selvværdet brister, er det ikke sådan følelsen er.

Kanvassalg

Hvis livet er én lang læring, og du hele tiden er undervejs, så har Jyttes strategi blandt andet været at være aktiv med systemet og dermed udnytte de friheder, der er. Var det nødvendigt at banke uopfordret på nogle mulige døre ind på jobmarkedet, så kan det godt være, det ikke gav kontant gevinst, men det gav hver gang følelsen af, at man gjorde noget og oplevelsen af, at man fik et eller andet spændende igen. En positiv relation fx.

– Jeg har også gjort det, at fik jeg et afslag, så ringede jeg tilbage for at få feedback. Det gjorde de gerne. Og så har jeg sat mig delmål. Skrevet ned for hver dag: Nu gør jeg det! Og så gør jeg det! Og jeg har hele tiden været mig bevidst, at udstråler du arbejdsløshed, bliver du arbejdsløs. Jeg har fået at vide, at jeg ikke skal lade mig gå på af min alder. Det handler i stedet om at vise sin energi.

Ord med energi

Jytte glæder sig selvfølgelig til sit nye job, til at få nye kolleger fra en anden undervisningssektor og et tilhørsforhold til en arbejdsplads trods den lange transporttid. Hun har tidligere udgivet bøger og er i gang med en fleksibel diplomuddannelse i journalistik. En pressetur til Norge bekræftede hende i, at hun skulle skrive, for dage med besøg på fiskefabrikker og temaer i relation til folk og fisk gav inspiration og energi til at tænke videre i journalistisk perspektiv. Så i Jyttes aktuelle strategiplan bliver der sat fast tid af til det ved siden af undervisningen.

– I en coachgruppe lærte jeg udtrykket Just fucking do it. Det gælder om at finde ord med energi i. Så et andet udtryk, jeg elsker som en positiv metafor er I’m juicy! Det er med til at bevare min optimisme. I stedet for at kæmpe i en situation flyder jeg, for det sætter gang i en proces.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00