Lasse B

Jysk beskedenhed holder ikke i København

17. juni 2015

Især ikke, hvis man vil ansættes som humanist i en privat ingeniørvirksomhed. Dorthe, der er cand.mag. i nordisk sprog og litteratur, overvandt ikke desto mindre sig selv – og vandt.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Dorthe er til sparring hos én af MA’s karriererådgivere:

– Jeg synes, din ansøgning er lidt tør og tam. Du er nødt til at skrue op. Prøv at se denne her ansøgning.

– Jamen, det er overhovedet ikke mig, er Dorthes reaktion. En ansøgning skal også være troværdig, én jeg kan stå inde for.

– Jysk beskedenhed holder ikke i København. Du lyver jo ikke, og du skal blot sende en appetizer. Først til samtalen får de det rigtige indtryk af dig, replicerer karriererådgiveren.

Dorthes ledighedsperiode havde gjort hende mere end mør. Hun måtte simpelthen prøve at gøre noget anderledes. Hun fortrængte fuldstændig, at hun nærmede sig dagpengekanten og blev ved med at sige til sig selv: ”Det kommer til at lykkes, det kommer til at lykkes!”

Tilbage til Thisted

Hun havde fået indstillet sigtekornet til et kommunikationsjob i det private. Gerne i en teknisk virksomhed.

På cv’et kunne hun skrive, at hun havde prøvet sine kompetencer af i sin fødeby Thisted på en større, international virksomhed. Det med at formidle vanskeligt tilgængeligt teknisk sprog var kendt land.

– Jeg syntes alligevel, det var svært at sælge mig selv som humanist med vores noget svært definerbare kompetencer, og jeg skulle bruge meget tid på at tilpasse mit cv, som jeg syntes strittede i alle retninger. Hvordan kunne jeg ”formulere mig selv om”, så jeg passede ind som humanist i en privat virksomhed?, fortæller Dorthe.

Hun havde både prøvet at være underviser på et sprogcenter, arbejdet et år i Brasilien og altså været omkring Thisted.

Dorthe slog nogle knuder på sig selv og fik justeret sin ansøgning til efter karriererådgiverens råd, selv om hun syntes, der var noget, der ikke helt var hende. Men af sted skulle ansøgningen på det stillingsopslag, der havde fanget hendes interesse. Hun måtte prøve noget andet.

Og bingo – de ville meget gerne se Dorthe til samtale.

– Det er jo en generalisering, men hvis jeg alligevel skulle gætte på, hvad der er jyske karakteristika, så ville det nok være sådan noget som troværdig, solid, pligtopfyldende.

Hvad er det, humanister kan?

Hun fik stillingen, og i sit nye job skal hun være den, der binder opgaver og medarbejdere sammen på tværs.

– Vi humanister kan noget med metode og struktur.

– Vi kan gå på tværs af fagsiloer. Vi kan få langhårede situationer til at fungere. Vi kan både være oppe i helikopteren og være detaljerytteren, kan Dorthe videregive som vigtige erfaringer til andre.

Dorthe kan godt se billedet af humanister som værende flagrende og semifilosofiske, men netop fordi vi ubesværet bevæger os mellem abstraktionsniveauer, kan man bruge vores kompetencer, ikke mindst i den tekniske branche.

– Jeg ved, hvad jeg kan: Jeg kan forstå, håndtere og bruge abstrakt viden på mange niveauer – og ikke være bange for at gøre det modsatte. Nu kan jeg sætte ting i kasser, uden det gør ondt på min faglighed, slutter Dorthe.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00