Lasse B

Kan en dårlig karakter blive et plus?

18. juni 2014

Mit studie og fremtidige karriere tegner sig ofte i mit hoved som en ligning. Jeg er ikke matematisk anlagt – berøringsangst er snarere mit forhold til tal og formler.

Af stud.scient.soc. Line Toft Sørensen

Alt det, jeg igennem mit studie foretager mig, bliver ganget, divideret, trukket fra og lagt til det samlede resultat – det, der bestemmer, hvad mine fremtidige muligheder er.

Dette er en stressfaktor i min ellers trygge tilværelse i det danske velfærdssamfund. Det kunne jeg synge en lang klagesang om, men den er sunget før – mange gange endda.

De færreste kan vist i dag være i tvivl om, at den danske folkesygdom stress også har ramt de studerende. Årsagen er heller ikke ukendt: SU-nedskæringer, målet om at nå de 30 ECTS hvert semester trods urealistisk lange pensumlister, karakterræset og ikke mindst en alarmerende høj dimittendledighed.

Uddannelse under stress

Det er dog også et faktum, at mange klarer sig igennem trods truslen om at knække nakken på den akademiske disciplin. Hvert år når tusindvis af universitetsstuderende i mål, og om et års tid er jeg der forhåbentlig selv.

Så vil seks års hårdt arbejde og en statsfinansieret uddannelse blive omsat til en titel som cand.scient.soc., men hvordan kommer man egentlig i mål uden at blive ramt af den danske folkesygdom stress?

Redningsplanken er nok varierende, men for mit eget vedkommende er jeg en håbløs optimist, der tror på, at det hele nok skal gå.

Under det ligger der også en eller anden form for tro på skæbnen og en tro på, at de valg, vi træffer i sidste ende, fører den rigtige vej.

Den vej er bare sjældent den lige og forudsigelige, og dét er stressende og noget man nemt kan knække nakken på i et studieliv, hvor presset er konstant og målet er uklart.

Når man sidder med eksamener og pensumlister til over begge ører, kan det være svært at tro på at der findes en plads på arbejdsmarkedet til os alle sammen.

Optimisme og at tro på skæbnen kan være lidt uhåndgribelige værktøjer at arbejde med i det daglige. I stedet har jeg efter netop at have afsluttet mit ottende semester lært, at uddannelse også handler om menneskelig dannelse.

Den dårlige karakter som motivation

Det er ikke kun den prestigefyldte praktikplads eller en stribe 12-taller, der i mit regnestykke kan lægges til og ganges op. Det giver også plus at blive presset til sit yderste eller få en dårlig karakter, fordi jeg dermed lærer at rejse mig igen.

Dét er for mig en vigtig lektie, som jeg vil få brug for nu, men i særdeleshed også fremover. Den indstilling, tror jeg, kan hjælpe mig og måske andre frem og længere væk fra at gå ned med stress.

Selvom det er frustrerende at lide nederlag eller præstere under evne, så er det en øvelse i at tackle sig selv og finde det positive i den håbløse situation i stedet for at lade det svække.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00