Lasse B

Kejserens nye klæder & Godt der bliver rørt rundt i gryden

01. november 2012

Af MA’s formand Frederik Dehlholm 

MA har været rigtig meget i aviserne, om hvilke typer af job akademikere bør kunne henvises til, og specielt hvike typer job akademikere ikke bør henvises til. Jeg var blandt andet i clinch med Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance om seniorjobordningen. Han mener, “det lugter af planøkonomi”. Jeg mener, at det er muligt at oprette nogle meningsfulde og værdiskabende stillinger i kommunerne. Du kan repetere debatten her.

De sidste to uger har vores nyudnævnte direktør, Hans Peter Messerschmidt Andersen, været i pressen om de to akutpakker, som desværre ikke ser ud til at skabe nye job. Vi har karakteriseret det som ‘Kejserens nye klæder’ og ‘Godt der bliver rørt rundt i gryden’.

De, der står overfor at ryge ud af dagpengesystemet, må og skal reddes. Regeringen spiller et kynisk hasardspild med de, der står over for at miste dagpengeretten. 

Hvis de finder et arbejde, inden de mister dagpengeretten, vil regeringen sige, at der kan man bare se, disse folk skulle jo bare presses, så kunne de godt finde et job. Hvis de ikke finder et job, ja så mener regeringen, at det er den enkeltes skyld, nu når regeringen er kommet med to (halvtomme) akutpakker. Vi må fastholde kravet om, at dagpengeforringelserne skal rulles tilbage.  

Kejserens nye klæder

I Gymnasieskolens Netnyheder den 18. oktober opsummerer MA sin vurdering af akutpakken og dens konsekvenser, Magistrenes A-kasse: 1.100 risikerer at miste dagpengene

 

Den 21. oktober sendte DR2 udsendelsen ‘På den 2. side’.

To ledige medlemmer i MA, Britt Caroline Juul og Dorte Mejdal, samt MA’s souschef Anne Christiansen gav deres vurdering af regeringens akutpakke. Den der blev lanceret i september måned. Udsendelsen handler blandt andet om, hvorfor MA fandt det vigtigt at forventningsafstemme retorikken i Beskæftigelsesministeriets brev til “de udfaldstruede” med vores vurdering af de realistiske muligheder for at skaffe nye job og i forhold til alt det, vi gør i forvejen. 

Se udsendelsen på DR2 ‘På den 2. side’. Den varer 30 minutter.
Læs Politikens opsummering af udsendelsen ‘Brev til ledige skal punktere urealistiske forventninger’. 22. oktober 2012. 

Som reaktion på udsendelsen har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen blandt andet udtalt:  

– Jeg synes ikke, at man med det her brev påtager sig det ansvar, der følger med, at man er aftalepart i akutpakken, og det kan i hvert fald ikke være en a-kasses opgave at tage håbet fra folk eller tale mulighederne ned. Jeg synes, der pålægger alle os, der har et ansvar i beskæftigelsessystemet – arbejdsgivere, fagforeninger, jobcentre og a-kasser – et helt særligt ansvar i forhold til at gøre vores yderste for at hjælpe de mennesker, der i dag står udenfor, ind på arbejdsmarkedet. Min oplevelse rundt omkring fra landets kommuner og a-kasser er, at hvis man vil og bruger akutpakken offensivt, fremadrettet og aktivt, så kan man skabe rigtig fine resultater for de langtidsledige. 

MA var også i TV2 News den 23. oktober, hvor MA’s direktør Hans Peter Messerschmidt Andersen forklarede baggrunden for ordlyden i brevet til vores ledige medlemmer og understregede, at det ikke var en provokation, men vores måde at kommunikere præcist og omhyggeligt på. Vi kan ikke vise indslaget på grund af rettigheder. 

Godt der bliver rørt rundt i gryden

Lige efter lancerede regeringen sin plan om akutjob, altså at langtidsledige sættes forrest i køen med 12.500 øremærkede job. 

Den idé kommenterede MA gennem Ritzau, som blev bragt i mange landsdækkende og lokale medier. Her blot to eksempler: 

A-kasser: Akutjob er efterårets bedste nyhed. Nyhederne.TV2.dk. 24. oktober 2012
Akademikere: Solidarisk akutpakke. Information 24. oktober 2012 

Hvad er din vurdering af akutpakken og akutjobordningen?

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00