Kommentar fra MA’s forkvinde:  Er politikerne mere modige end ekspertudvalget?

25. juni 2024

Efter et års arbejde har en ekspertgruppe mandag 24. juni 2024 fremlagt sine anbefalinger til fremtidens beskæftigelsessystem. Helene Caprani, forkvinde i Magistrenes A-kasse, kommenterer udspillet. 

Siden det kom med i regeringsgrundlaget, at jobcentrene skulle nedlægges, og der skulle spares 3 mia.kr. årligt på beskæftigelsesindsatsen, har vi selvfølgelig været spændt på at se ekspertgruppens bud på, hvordan det kan ske. Ekspertgruppen har holdt kortene meget tæt ind til kroppen indtil mandagens offentliggørelse, så hvor vildt er det så? Er det en omkalfatring af beskæftigelsessystemet, der lægges op til? Til dels.  

I MA kvitterer vi for: 

  • Halvering af det enorme regelkompleks. Dette er absolut det mest positive i udspillet. Selv garvede medarbejdere i a-kasser og jobcentre farer vild i paragrafferne. 
  • Færre obligatoriske samtaler – og mulighed for at fritage op til hvert fjerde medlem for nogle af samtalerne, hvis de ikke har behov for dem. Altså lidt mindre samtalefabrik. 
  • Automatisering af rådighedssanktioner. Det lyder besnærende og fjerner en hel del administration. Det stiller dog store krav til it-systemerne, så borgernes retssikkerhed ikke går fløjten. 

Men vi havde drømt om meget mere forenkling. Dagpengemodtagerne skal stadig pendulere mellem a-kasse og kommune (uanset det ikke skal hedde jobcenter længere). Det lyder tillokkende, at kommunerne kan indrette deres nye jobcentre, som de finder bedst – men hvem sikrer fx, at 98 kommuners individuelle jobcenterløsninger kan kommunikere digitalt og effektivt med a-kasserne … det lugter af it-bøvl. 

Giv a-kasserne de første seks måneder
A-kasserne skal fortsat kun have ansvaret for de tre første måneder – lad os dog få mindst seks måneder, så vores medlemmer kan koncentrere sig om jobsøgning og ikke skiftende kontoradresser og konsulenter. Og så ærgrer det mig, at efteruddannelse fortsat er no-go for vores medlemmer. Hvorfor dog ikke få mulighed for fx et 6 ugers intensivt kursus i AI eller bæredygtighed? Arbejdsgiverne skriger efter de kompetencer.
 

Ind med gravkøerne 
Nu er det op til politikerne at være modige og skabe rammerne for et nyt beskæftigelsessystem. Og vær meget gerne mere modige end jeres ekspertudvalg. Beskæftigelsessystemet er sandet helt til i myriader af regler – det er nu, at gravkøerne skal hentes ind og sandet fjernes. I stedet for bunker af uforståelige regler skal fokus nu være på at hjælpe de ledige tættere på et job. Ud med paragrafrytteri, ind med jobfokus. 

Helene Caprani, forkvinde i Magistrenes A-kasse 

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00