Leder: Evergreen om ‘de dovne akademikere’

30. juni 2017

Så skal vi til det igen. I forlængelse af et program på Radio 24syv er de ledige akademikere igen jaget vildt. Sommeragurken er sat i gear og forargelsen glammer.

Debattens anatomi er deprimerende forudsigelig. Man finder en ledig akademiker eller to. Højst overraskende søger de på livet løs efter et job, som hænger sammen med den uddannelse, de for nylig har afsluttet. Hvilken provokation. Og så har de ved gud den frækhed at nævne, at et job ved kassen i Netto ikke er det perfekte match i den forbindelse.

Så er fanden løs i Laksegade, folkedybets røster skriger deres fordomme ud. Sikke nogle nassere. De skal da ikke dalre rundt og søge efter et job, som hænger sammen med deres uddannelse. De skal bare se at komme i gang med et ufaglært job, så de ikke trækker på vores andres surt tjente penge. Så kan de sgu søge deres verdensfjerne job som ægyptologer på et udkantsmuseum i nattetimerne.

Alle er forargede
Netto og Børsen benytter selvfølgelig også hypen til at få sagt, at der er skønt i supermarkedet. For når den højtuddannede ledige hellere vil arbejde med sit fag end sidde ved kassen i Netto, skal Netto og Børsen være forurettede og forargede. Suk.

Hvis alle disse reaktioner så bare var karikerede. Men det er de faktisk ikke. Historien kommer tilbage år efter år lige så sikkert som, at dagpengereglerne bliver flere og flere, selv om alle politikere ønsker en sanering.

Men hvor er problemet?
I den aktuelle debat skal Netto bruge 900 medarbejdere. Vi skal opfordre Netto til at kontakte landets jobcentre og a-kasser, hvis der er problemer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Men skal man tro dem selv – og det er der ingen grund til ikke at gøre – så har de ingenlunde problemer med at tiltrække begejstrede medarbejdere. Det er både godt og forventet. Danmark har fortsat et velfungerende og fleksibelt arbejdsmarked – det gør bare den konkrete pseudohistorie og tidens generelle akademikerbashing endnu mere deprimerende.

Således opløftet – god sommer, skønne arbejdsomme MA’ere!

Per Clausen, formand i MA

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00