Lasse B

Ledige møder Novozymes som talenter, ikke som ledige

25. februar 2015

På en højtempofyldt dag skulle fire grupper hver løse en helt konkret virksomhedsudfordring for Novozymes, Københavns Kommune, IKEA og den socioøkonomiske virksomhed Actura.

Af Nana Toft, freelancejournalist

  • “En god måde at synliggøre den ledige akademikers kompetencer.”
  • “Et virkelig godt koncept.”
  • “Stort fagligt udbytte.”

Det er blot nogle af de tilbagemeldinger, der er kommet fra både deltagere og virksomhedsrepræsentanter efter det intensive kursus Talent København, der løb af stablen i januar 2015.

Pakkede ledighedskasketten væk

Konceptet er et af de nyeste tiltag fra Magistrenes A-kasse og intentionen er klar: Ledige skal møde virksomheder som talenter, ikke som ledige.

Netop det, lader til at have virket.

– Jeg kunne pakke ledighedskasketten lidt væk og fokusere på det, jeg er god til. Det var befriende at være med til et arrangement, hvor der var mulighed for at ‘blære’ sig lidt med sine kompetencer, lyder det blandt andet fra dramaturg Stine Skot, der var med i IKEA-gruppen.

Den holdning deler cand.theol. Marielouise Mærkedahl, der var i Actura-gruppen:

– På kurset havde jeg ikke en oplevelse af at være ledig. Tværtimod var jeg optaget af – sammen med ‘kolleger’ – at bidrage positivt til løsning af en spændende opgave, så vi sammen fik afleveret et godt produkt. Med de kompetencer og erfaringer, som vi havde med i bagagen.

Et væld af idéer

Det er andendagen af Talent København. Klokken har passeret frokost, og deltagerne er forinden på en hel dag blevet klædt på til konceptet Design Thinking.

Om ganske kort tid skal de fremlægge deres ideer for deres virksomhedsrepræsentant. På bordene rundt om i forskellige kursuslokaler ligger tusser og blyanter, computerne er slået op, og væggene har whiteboards fyldt med noter og illustrationer. Kaffen er indenfor nødvendig afstand.

I et af lokalerne er Communincation Manager fra Novozymes, Mads Valentin Winberg, netop ankommet. For ikke mange timer siden fik Novozymes-gruppen stillet følgende opgave:

Hvordan kan Novozymes blive bedre til at dele information og interagere med forbrugerne omkring det at vaske sit tøj? Hvordan får Novozymes delt deres tips and tricks on the topic of laundry?

Det er nu tid til at præsentere idéerne. Og der er mange. Rigtig mange. Centralt står ideen om en ny app, der ved at scanne vaskemidlet skal kunne vise forbrugerne, præcist hvilke enzymer der er i produktet – og hvilke pletter enzymerne kan nedbryde.

Men der er også ideer til et nyt brandnavn, til hvordan forbrugerne kan deltage i et nyt online community om enzymer og til hvilke nye samarbejdspartnere, der vil være oplagte at engagere sig med fra Novozymes’ side. Homeparties er også på idelisten.

Tyve minutter senere er præsentationen forbi. Alle kigger på Mads Valentin Winberg.

– Godt at se, at du smiler, Mads, er der én der siger.

– Det var supergodt. Der var nogle rigtig spændende ideer, der rækker længere, end hvad vi selv har tænkt på, faktisk. Hvor ville jeg ønske, jeg havde filmet det, så jeg kunne præsentere det for mine kolleger.

Fordybelse i faget

For Stine Skot var det berigende at bruge sine kompetencer fuldt ud – igen. Dagene var meningsfulde, fordybelsen og sparringen med de andre deltagere givtig.

For Stine Skot betød det en fornyet tro på sig selv – også som humanist.

– Samfundet har en tendens til at fokusere på de mere firkantede djøf-værdier, og som humanist kan man godt miste håbet om, at det er muligt at overbevise de rigtige om, at mine kompetencer er brugbare, forklarer Stine Skot.

Men det nye koncept fik hende til at se sine kompetencer i et nyt ly:

– Jeg fik mulighed for at observere, hvordan mine kompetencer som dramaturg kom i spil med de kompetencer, de andre akademikere bød ind med, fortæller Stine Skot.

For cand.scient. i idræt, Kristian Pugerup var det væsentligste tid til fordybelse i sit fag:

– Dagen var meget anderledes end nogle af de andre kurser, jeg har været med til. Det var et koncept med stor fokus på faglighed, og hvor vi virkelig kom i dybden. Det har man jo sjældent tid til, siger han.

Et kæmpe braintrust

Men det blev også en udbytterig dag for virksomhedsrepræsentanterne.

– Der har været 60 mennesker, der har arbejdet måske samlet set 250-300 timer på forskellige business cases. Det er jo intenst. Vi har fået en kæmpe braintrust på meget kort tid, fortæller Henrik Mønsted, projektleder på Forebyggelsescentret Nørrebro under Københavns Kommune.

Han er dog ikke overrasket over, det udbytte han fik.

– Deltagerne er jo højtuddannede, så jeg vil ikke sige, at det kom bag på mig, hvor kvalificerede de er. Men det slog mig, hvor engageret de gik til opgaven, fortæller Henrik Mønsted.

I Novozymes møder man oftere ingeniører end humanister. Communication Manager Mads Valentin Winberg var positivt overrasket over, hvor implementeringsmindede deltagerne var.

– Gruppen tænkte enormt bredt, havde en up to date viden og endda en ret god industriforståelse, fortæller Mads Valentin Winberg.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00