Lasse B

Netværk – en kontaktsport

15. december 2011

Aktivitet og diversitet i netværksgruppen Bioscience Denmark skaber udvikling hos os arbejdsløse.

Af Helene Steffensen, cand.scient. i biologi og kommunikation og medlem af Bioscience Denmark
Foto: Helle Mulvad

Fagligt fællesskab og mere end blot social sparring er én af hemmelighederne bag et succesfuldt netværk. Vi kalder os Bioscience Denmark, og er lidt mere end det sædvanlige netværk, som ellers er blevet den hellige gral inden for arbejdslivet. Kollegaer, fagforeninger og a-kasser påpeger alle som én betydningen af netværk.

Mange ledige ser det da også som vejen ud af arbejdsløsheden og kaster sig hovedkulds ud i mange netværk, ofte uden resultater. LinkedIn, Facebook og internettet generelt bliver brugt til at forme netværk, men mange netværksgrupper kuldsejler og består ofte kun af et indlæg fra en desperat arbejdsløs, der forsøger at skabe kontakt med arbejdslivet. Det er ikke nok bare at lægge sin profil ud på LinkedIn.

Men der er også netværk, der virker. Som på en eller anden måde formår at holde liv i diskussionerne og skabe en konstruktiv aktivitet. Bioscience Denmark er et sådant netværk.

Det er ikke svært at starte et netværk. Det svære er at holde det i gang
Vi er alle
udsprunget af MA og er scient.er med interesse for eller job i medicinalbranchen og den bioteknologiske sektor.  Benny Walsøe Pedersen er én af pionererne i netværket helt tilbage i 2002, men som så mange andre netværk løb det lidt ud i sandet på trods af en ellers god aktivitet. ”Det er ikke svært at starte et netværk, det er faktisk meget, meget nemt. Men for at få det til at fungere efter de første par møder, skal man danne en fælles ramme for netværket”, fortæller Benny. Det er vigtigt med aktivitet og også gennemstrømning, for der er altid nogle aktive, der kan bringe et netværk videre, er Bennys erfaring. Bioscience Denmarks fik sit revival i 2010 og har som ramme eller formål at skabe et dybere branchekendskab inden for medicinalindustrien.

Hvad skaber liv og engagement?
Vi laver virksomhedsbesøg, temadage, workshops og holder netværksmøder. ”Vi har lyst til noget viden, og så går vi ud og får det et eller andet sted. Det kan tage lidt tid i starten, før der begynder at ske noget, men hvis man opretholder det høje aktivitetsniveau, vil der efter 2-3 måneder ske noget,” fortæller en anden af netværkets stiftere,  Mikkel Vestergaard Olesen.

Man skal være villig til at lægge noget arbejde i det. Hemmeligheden er, at aktive medlemmer selv tager fat og bruger deres kontakter og sætter dem i spil. Deltagerne skal have noget ud af det, for så gider folk godt lægge kræfter i det. Vi har besøgt firmaer som Stemcare og Neurosearch, og vi har holdt temadage med Q & A. Fremtiden byder på besøg hos blandt andet Leopharma. Vi blander altså generel sparring, idéudveksling og inspiration med mere håndgribelige begivenheder med eksterne samarbejdspartnere. Det er altid lettere at banke på hos firmaer eller personer, når man kommer som gruppe.

For ledige har et godt netværk også en anden virkning: ”Man kan jo godt blive sådan lidt nedtrykt af at sidde derhjemme og søge og søge og søge. Så at få et lille pust en gang imellem og noget hjælp og sparring, det synes jeg har været godt,” fortæller Mikkel glad. Hans erfaringer med netværk har da også ændret sig i takt med udviklingen af Bioscience Denmark. ”Jeg har ikke været så god til at netværke under mit studium. Men jeg har fundet ud af, at det bare er supervigtigt.”

Da Bioscience Denmark genstartede i 2010, oprettede vi os på Linkedin. Tidligere foregik det over mail. Det har lettet korrespondancen medlemmerne imellem, og gør at de inaktive kan følge med fra sidelinien fx under aktivering eller anden aktivitet.

Pay-it-forward til dine konkurrenter
Vi har et fagligt fællesskab, men samtidig kan man som udgangspunkt godt frygte konkurrencen medlemmerne imellem. Vi søger måske de samme job. Overraskende nok er diversiteten stor, selv om vi på papiret har samme uddannelse. Fordelene ved det faglige fællesskab er klart større end ulemperne. “I det lange løb bliver det, man giver ud, tilbagebetalt med endnu flere nye kontakter. Jeg ved ikke, om jeg har fået det hele ud af netværket endnu – eller det ved jeg, at jeg ikke har! Selvom man måske ikke lige ved, hvad det er man kan bidrage med selv, så finder man ret hurtigt ud af det, når man sidder der. Jeg har fx brugt kontakter fra tidligere oplægsholdere i netværket i min egen jobjagt,” slutter Benny af.

Netværk er som mange andre sportsgrene: Det handler om at holde et højt aktivitetsniveau og ikke være bange for at hoppe ud i det.

Tip til dit netværk

  • Formuler et overordnet formål for netværket
  • Find et netværk, der har din interesse
  • Bidrag til netværket
  • Vis aktivitet og bliv en del af det
  • Sørg for, at inaktive medlemmer også kan se med på sidelinien
  • Brug en simpel kommunikation
  • Lav forskellige aktiviteter også fra eksterne oplægsholdere
  • Hold relationerne i live – også efter, du har fået job
  • Undgå at udnytte netværket eller at værne om egne relationer
  • Undgå mailkorrespondance.

» » Læs om Bioscience Denmark på MA’s hjemmeside

» » Læs Nicolai Hæggelins 10 gode råd til din LinkedIn profil

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00