Ph.d.er fik brudt comfort zonen

01. november 2012

Hvis forskerdrømmene ikke skal eller kan blive til noget, hvad gør man så? Cand.scient. i biokemi Michala Victor har taget turen fra forskning i tropiske infektionssygdomme til nu nyansat i Bavarian Nordic. Et kursus i Good Manufacturing Practice plus hårdt arbejde med at afdække sit potentielle arbejdsmarked blev vejen videre for hende.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Michala sidder i bilen sammen med én fra sit netværk og fortæller sin jobhistorie. Og det er karakteristisk, at netop Michalas intense brug af netværk har været udslagsgivende i hendes jobjagt.

– Jeg har brugt LinkedIn, jeg har brugt MA’s eget netværk Bioscience Denmark og jeg har brugt insidere i virksomheder, inden jeg sendte en ansøgning. Det har været hårdt arbejde, det har været grænseoverskridende, men det var nødvendigt, at jeg brød min comfort zone for at få udvidet mit netværk.

Har man spændt ben for sine karrieremuligheder med en ph.d.?

Kirsten Lund, konsulent i MA København, fortæller, at det er hendes erfaring, at mange virksomheder er ”lidt nervøse” for at ansætte ph.d.er. ”Opfattelsen er, at forskere er vant til deres frie forskningsret, og at de i virkeligheden kun søger over i ikke-forskning, fordi de ikke kan få drømmejobbet. Det tager typisk lang tid at blive oplært, og derfor er virksomhederne meget opmærksomme på at ansætte de personer, som man er sikker på bliver i jobbet længe.”

Da Michala skulle sende sin ansøgning til Bavarian Nordic var hun også i stærk tvivl. Skulle hun helt undlade at skrive sin ph.d. på sit cv? Det gjorde andre, vidste hun. Hun endte med at nedtone den. For jobbet hun søgte var ikke en forskerstilling. Hun skulle være quality controller.

– Det var et kursus i Good Manufacturing Practice, der viste mig, at det var den vej, jeg ville. Det gav mig retningen. Jeg havde taget et projektlederkursus under seks ugers selvvalgt uddannelse på Erhvervsakademi Sjælland. Super kursus. Men da jeg gennem Bio Science netværket hørte om dette ni ugers kursus, søgte jeg straks. Der var indbygget tre ugers praktik og afsluttende eksamen.

Forud var gået et års ledighed, hvor Michala skulle overvinde sig selv ved at dyrke sine netværk intens.

Fortæl mig om dit jobindhold

– Jeg ringede simpelthen op til mine forbindelser. Ofte medarbejdere i virksomheder. Spurgte dem om, hvad de lavede, hvad jobbet indebar, hvor meget de sad ved skrivebordet eller gik til møder. Og i forhold til min egen uddannelse: Hvad manglede jeg for at kunne kvalificere mig til jobbet? Jeg var ærlig og fortalte, jeg var ledig, men ikke anede i hvilken retning, jeg ville gå. Jeg troede som udgangspunkt, at jeg ville være et irritationsmoment, når jeg forstyrrede og at mange andre ledige gjorde det samme. Ikke ét eneste sted blev jeg afvist – overalt blev jeg taget godt imod!

GMP-kurset var et forsøg i samarbejde med Jobcenter København på MA’s initiativ. ”Der kommer et nyt i 2013, for successen er hjemme,” fortæller Kirsten Lund. ”Ud af de 24 kursister er 18 i job nu. Vel at mærke fagrelevant job som Michalas og hvor kurset har været en udslagsgivende faktor. De, der ikke er gået i arbejde endnu, oplever alle, at de går til flere samtaler end før og kan søge helt andre typer af stillinger. Vi kan altså som a-kasse lave meningsfuld aktivering, der skaffer kandidater ordinært arbejde.”

Jeg skulle alligevel ikke redde folk i Afrika

Der var 50 ansøgere til jobbet i Bavarian Nordic. Michala er ikke i tvivl om, at det var hendes målrettethed og drive samt netværksarbejdet, der gjorde udfaldet. Ph.d.en var slet ikke et issue til samtalen.

– Jeg kan anbefale andre ”at tage turen rundt”. Få kortlagt sit mulige jobmarked ved at bruge sine netværk. Komme i praktik gennem kontakter i virksomhederne. Selv om en større dansk bank har sagt det i deres reklamekampagne og det derfor kan virke som en floskel, så har min rejse fra forsker i tropesygdomme til kvalitetskontrol lært mig: Du skal gøre det, du er bedst til!


MA har sammen med Københavns Jobcenter, Pharmakon og Walsøe Innovator sat gang i et nyt GMP-kursus i uge 3 til 11 i 2013. Det består af fem ugers uddannelse og fire ugers praktik. Du skal som deltager selv skaffe en praktikplads.

Se de flotte jobresultater for de 24 deltagere på det første kursus og få mere information om kurset på ma-kasse.dk.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00