Lasse B

Salg er – også – mentalt

27. oktober 2014

Salg handler ikke kun om, hvordan du sælger i telefonen eller til et salgsmøde. Salg er også mentalt og kan slå knuder for dig tidligere i processen, så du slet ikke når frem til telefonsalget eller salgsmødet.

Af procesleder Heide Vesterkilde fortalt til Nana Toft, freelancejournalist.

Salg er nødvendigt

– Salg er jo bare hamrende angstfremkaldende for de fleste af os. Men salg er nødvendigt, hvis man gerne vil være selvstændig. Det siger Heidi Vesterkilde, selvstændig antropolog og procesleder.

– Som akademikere er vi vant til at tænke og skrive. Men som selvstændig kræves det, at man er aktiv og udadrettet. Det er et skift i energi og væremåde.

Afvisningernes holdeplads

Når det går op for os akademikere, at vi ikke kan blive ved med at sidde og reflektere og udvikle vores produkt eller koncept, men at der skal tjenes penge = sælges, så reagerer vi på forskellig måde.

Nogle bliver handlingslammede, mange begynder at overspringshandle, og andre kaster håndklædet i ringen og får et fuldtidsjob. Det er meget menneskeligt.

Salg er afvisningernes holdeplads, og her gør det endnu mere ondt end at få afslag på en jobansøgning.

Vi identificerer os jo med vores produkt eller koncept. Så nej’et opleves som om, køber siger nej til dig. Lidt som når en date vender tommelfingeren nedad, efter man har mødtes et par gange.

Den afvisning multiplicerer du med 100 eller 200. Vil du så stadig være selvstændig?

Pluk de lavthængende frugter først

Det er fint at have ambitioner, men hvis man kæmper med handlekraften, så prøv at gøre det lidt nemmere for dig selv.

Man kan starte med at plukke de lavthængende frugter. Hvor kan du hurtigst få et salg?

Der er sandsynligvis i dit netværk nogen, der allerede kender dig for det gode. Din roklub, dine børns institution, en tidligere arbejdsplads, chef eller kollega.

Scan dit netværk for hjælpeånder

Scan dit netværk for hjælpeånder og byd på en kop kaffe eller en øl.

Du vil blive positivt overrasket over, hvor villige andre er til at hjælpe, hvis du spørger dem. Også dem i andet led i netværket, der ikke kender dig, vil ofte tage sig tid til fx at fortælle om deres arbejdsfelt. Mennesker kan lide at blive lyttet til.

Det koster ikke noget at spørge, og siger de nej, så gå videre til den næste. Omvendt stiller du selvfølgelig også op, når andre har brug for dig. Så er der balance i det store karmaregnskab.

Drop den lange salgstale og LYT

Det bedste råd om salg, Heidi selv har fået, kom fra Richard, der er sælger. Hardcore sælger. Han sagde: LYT.

Du skal slet ikke lave en lang salgstale. Al den tid du taler, ved du ikke, hvor du har den anden. Når du lytter, hører du behov, får idéer til nye produkter og idéer til, hvordan du kan sælge dem.

Men rolig nu. Du kommer langt med begejstring og karisma. Så sørg for at det, du vælger at lave som selvstændig, virkelig er noget, du elsker. Begejstring smitter, og så er du allerede godt på vej med dit salg.    

Overvejer du at blive selvstændig eller kæmper med motivationen til at sælge, holder Heidi Vesterkilde oplæg og workshops med gode råd og øvelser til at skrue op for sit salg og sin handlekraft.

Hold øje med MA’s kalender eller tjek hendes hjemmeside vesterkilde.dk for at læse mere eller tilmelde dig en af de åbne workshops.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00