Lasse B

Seniorjob: Brug dit netværk med omtanke, så bliver du båret igennem

31. januar 2013

Man kan være udfaldstruet, som det så smukt hedder på nydansk. Og man kan være berettiget til et seniorjob i sin kommune. Torben Gang Rasmussen, cand.scient. i biologi og naturvejleder, fik de to ting til at gå op i en højere enhed.

 Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

I februar måned 2013 ville Torbens dagpengeret ophøre efter at have været ledig siden 2009. Han ville dermed kunne havne i den kedelige statistik over ledige, som må på kontanthjælp, hvis de altså ikke lige ejer lidt formue eller er gift. Men Torben tilhører også den generation, der helt naturligt meldte sig ind i efterlønsordningen som ung – og det er han glad for i dag som 58-årig.

Find selv mulighederne i seniorjobbet

”Jeg står heldigvis ikke med ryggen mod muren som mange andre,” fortæller Torben. ”Aarhus Kommune skal jo skaffe mig et seniorjob frem til min efterløn. Men jeg henvendte mig til en kommunal leder, som jeg kendte fra Østjysk netværk for naturformidlere. Han gav rammerne, jeg fik idéerne, præsenterede dem og kommunen sagde ja.”

Torben har haft et langt arbejdsliv i naturen. Han har været lærer på Kolt Højskole frem til 2009 og forsøgte derefter at blive naturvejleder i Aarhus Kommune. Men de havde på det tidspunkt lige nedlagt to stillinger. I stedet valgte Torben at bruge sin store viden og passion for naturen ved at gå selvstændig.


Foto: John Jensen

Egen virksomhed med skovture

”Jeg kom i gang i foråret 2012 med at arrangere ture i skovene syd for Aarhus, som jeg holder meget af. Jeg tog 50 kr. pr. skovgæst, og der var masser, der havde lyst. Ikke mindst mine svampeture var populære. Men min godkendelse til at drive selvstændig virksomhed, fik jeg før jeg var parat til at føre projektet ud i livet, så mit råd til andre er først at søge om godkendelse hos MA, når man er klar til det,” fortæller Torben.

I stedet blev det altså til et seniorjob. Torben tog selv kontakt til en anden del af Aarhus Kommune, nemlig Natursamarbejdet, der ligger mellem Gellerupparken og Brabrand Sø. Her har forskellige institutioner et lille jordlod med havebrug. Torbens opgave bliver at koordinere det hele.

Et seniorjob, der måske kan udvikle sig

”Jeg lavede selv hele fodarbejdet efter at have snakket med dem derude. Jeg beskrev hele stillingen i samarbejde med en kommunal leder. På grund af min samarbejdsvilje og idérigdom er jeg blevet båret igennem, og jeg har kun haft positive oplevelser med mine møder med både jobcenter, MA og kommunen. Det har alt sammen været med til at holde samtalen i gang og dermed givet mig energi.”

Torben kan være i sit seniorjob frem til efterlønnen om 1½ år. Men hvem ved, måske fortsætter han et år mere. Han kan se energien i projektet og perspektivet i at udvide de små havebrug til fx Gellerupbeboerne.

Læs også indolog Hartmut Büschers kommentar i >> Information 17. januar 2013. Han mener akademikere diskrimineres i seniorjob, når det kun er kommunerne, der må oprette dem, og ikke fx statslige institutioner, som kan være relevante for akademikere.
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00