Lasse B

Skal du også bo på Thomas Helmigs Plads?

18. august 2015

I mange år har jyder valfartet til København i en søgen efter en ny tilværelse. Og det er ikke kun universitetsstudiet, der trækker, for muligheden for at læse på populære uddannelser som psykologi og jura er en kendsgerning i både Aarhus og Aalborg. Så hvorfor søger unge mennesker mod hovedstaden? 

Af Ditte Amalie Kraul, stud.mag. i engelsk og journalistik på Aarhus Universitet

Jeg er jyde. Faktisk er jeg født og opvokset på landet uden for Horsens.

Indtil mit voksenliv havde jeg været i København ganske få gange. Jeg husker, at min stedfar viste os Gefionspringvandet, at Eksperimentarium var sjovt, og at vi for vild flere gange (det var før, man havde GPS i bilen). København var vildt stor og hektisk. Til sammenligning havde Horsens kun ét postnummer, og bussen gik én gang hver anden time fra Bleld ind til byen.

Da jeg nogle år senere begyndte at besøge venner i København mere regelmæssigt, stod byen frem i et helt andet og mere tiltalende lys. De smukke gamle bygninger. De trendy unge mennesker. Men også det rå og upolerede.

Da jeg skulle vælge studieby, var København dog stadig alt for stor til lille, jyske mig. Men for rigtig mange unge mennesker var København lige, hvad de drømte om. Jeg har ligefrem hørt, at Skt. Hans Torv i folkemunde er blevet omdøbt til Thomas Helmig Plads efter Jyllands nationalskjald.

Hvad er det, der trækker?

Mia på 25, som netop er flyttet fra Aarhus til Nørrebro og planlægger at påbegynde sin kandidat på KU, fortæller, at det var kulturelle begivenheder, flere mennesker og storbylivet generelt, som trak i hende. På Nørrebro oplever hun plads til at være sig selv:

– Mangfoldighed. Folk har bare så meget overskud til hinanden. Det er okay at være den, du er. Og det er ikke fordi, at jeg skejer synderligt meget ud, eller adskiller mig helt vildt fra mængden. Men jeg var fx til Pride for nyligt, og der oplever man virkelig, hvordan der bare er plads til alle.

Mia understreger dog, at det ikke var fordi, hun var træt af Aarhus, at hun flyttede:

– De seneste år har jeg haft en ide om, at jeg godt kunne tænke mig at prøve at bo i København, mens jeg stadig var ung. Jeg tror ikke, jeg har lyst til at få familie og børn herovre, jeg ville bare gerne prøve at bo i vores hovedstad.

Hvis man spørger de “indfødte” københavnere, lyder forklaringen på det jyske indtog ofte, at Nørrebro repræsenterer ægte, usødet storby, og at man får hele oplevelsen på én gang. Sørine på 27 udtaler:

– Hvis man som udkantsdansker flytter til København og rigtig vil føle, at man bor i en storby, så trækker det mere rå og tætpakkede Nørrebro nok mere end det Noa-Noa-farvede-økospelt-Østerbro eller de gamle damer med pels og lejligheder med højt til loftet og stuk på Frederiksberg.

Er det bare den nye sort?

Rasmus på 25, der selv er fra Amager, forklarer fænomenet ud fra hovedstadsområdets store rummelighed og storbyfølelse:

– Jeg har godt hørt, at jyderne er ved at overtage Nørrebro. Jeg gætter næsten på, at det er fordi, det er blevet til det nye, centrale og unge hipstersted, som også yderligere er karakteriseret ved at være mangfoldigt, multietnisk og råt. Det er vist bare det nye sort. Og så er det sikkert også en lidt spændende storbycocktail for jyder (og andre) der ikke er opvokset med den slags.

Og det er en spændende storbycocktail for jyder, som er vokset op i et lille gult hus i Bleld med galende hane og ulåst hoveddør. Om jeg nogensinde selv skal have adresse i København, må tiden vise. Jeg overvejer det i hvert fald hver eneste gang, jeg befinder mig der.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00