Lasse B

Skjul din uddannelse

21. september 2012

Han blev mere eller mindre landskendt på tv, da han i august måned mødte Mette Frederiksen og kommenterede regeringens beskæftigelsespolitiske tiltag. Det, der nu er blevet til akutpakken. Morten Lander Andersen er cand.mag. i historie og religion, og til nytår ryger han ud af dagpengesystemet.

Bedste mulighed er et rengøringsjob. – ”Lav et ’alternativt cv’. Ellers har du ikke en chance,” siger jobcentret. Morten mener, systemet har spillet fallit.

Af Nana Toft, freelancejournalist. Foto: Stefan Kai Nielsen

– ”Skjul, du har en uddannelse”. Det er det råd, jeg får, når jeg taler med jobcentret. Egentlig kan man sige, de er ret ærlige. Men systemet er jo kørt fallit, når man bliver nødt til at give mig det råd.

I to år har Morten været ind og ud af aktivering, haft to job med løntilskud og været i virksomhedspraktik. Lige nu føler han, at han er i ’limbo’, som han siger. Med mindre end seks måneder tilbage af sin dagpengeret, kan han kun tage endnu et job på løntilskud på fx tre månder. Langt de fleste er på seks. Mortens bedste chance er derfor et ufaglært job. Det mener de konsulenter, han har talt med på jobcentret. Og det ville være mere end velkomment, hvis man spørger Morten. Lige nu vil han tage hvad som helst. Problemet er, at han har en uddannelse.

– ”Der er ikke noget job til dig som akademiker.” Det er det, konsulenterne siger. ”Find et ufaglært job,” lyder det. Men så siger de samtidig: ”Slet alt med, at du har en akademisk uddannelse. Lav et alternativt cv. Ellers har du ikke en chance.” Det er jo grotesk. Det kan man jo ikke tage alvorligt.

Du er overkvalificeret

Morten Lander Andersens historie ligner den, medierne har kørt det sidste lange stykke tid: Arbejdsløs søger job, han eller hun er uddannet til. Så søger arbejdsløs job, der ligger lidt uden for kompetenceområdet, herefter lidt længere væk og til sidst stort set, hvad som helst – og ofte også langt væk fra bopælen. Og nu er der flere tusinde danskere, der står til at ryge ud af dagpengesystemet til nytår.

Ifølge Morten er det ikke fordi, der ikke er arbejde at få. Det er bare kun job med løntilskud. Det er så slut nu, da han inden længe ryger ud af dagpengesystemet. Hvilket efterlader ham i kamp om de ufaglærte jobs. Hvor han er overkvalificeret. Det er i hvert fald meldingen fra arbejdsgiverne.

– De siger jo: “Vi kan ikke ansætte dig. Du smutter jo ligeså snart, du får et andet job.” Og forstå mig ret. Jeg er enig med regeringen og med de andre røster om, at uddannelse betaler sig. Absolut. Men som tingene er nu, er det faktisk et problem.

Hvis man var firkantet kunne man sige: Det lyder lidt som ynk: ”Jeg er højtuddannet, det er synd for mig”?

– Det er ikke synd for mig. Den offerrolle genkender jeg ikke. Jeg synes bare, det er langt ude, at vi er nået dertil, hvor alle rådgivere siger, at der ikke er noget at gøre. Jeg kunne selvfølgelig også have været mere i praktik. Jeg kunne have valgt at få færre børn eller dyrket fredagsbaren på universitetet lidt mere. Man siger jo, at man får job via sit netværk.  

Drop løntilskuddet. Drop anden aktør

I det hele taget er det Morten Lander Andersens opfattelse, at situationen er nået til et punkt, hvor man ikke får et job på ’normalvis’, som han udtrykker det. Og hvor man heller ikke opfordres til at skaffe sig et job på ’normalvis’.

– Almindelig jobsøgning, hvor man ser et opslået job, søger det, kommer til samtale og får jobbet, er en utopi. Og jobcentrenes cv-database, ja det er jo hat og briller. Det er der ingen, der tager alvorligt. 

Han foreslår, at man går tilbage til, at løntilskudsordningerne kun er for de ’mest belastede’ i samfundet. Hans påstand er, at der fra arbejdsgiverne bliver tænkt lige lovlig ’kreativt’ i at ansætte den ene medarbejder efter den anden i job med løntilskud.

– Løntilskud er jo en udgift for staten. Når det nu tydeligvis ikke fungerer, så drop det dog og ophæv ansættelsesstoppet i det offentlige i stedet for. Jeg husker, jeg blev sendt i aktivering. I Kødbyen et sted. Det var ren opbevaring. Så sad vi der 200 mennesker. Der var ikke computere nok, de to toiletter der var, var stoppet klokken 10, og konsulenterne skældte os ud for at gå på Facebook. Vi skulle lære at søge på opslåede stillingsannoncer, hvor vi vidste, at arbejdsgiverne fik mellem 500 og 600 ansøgere. Der sad folk og græd på de kurser. Det var helt sort. De poster en masse penge i det system. Hvad med at bruge pengene på noget mere konstruktivt?

Intet nyt i akutpakke

Om godt tre måneder skal Morten Lander Andersen på kontanthjælp. Han ved ikke præcis, hvor mange penge, han får udbetalt, da det er afhængig af hans kones indtjening. Men i en periode på universitetet tog han orlov for at passe et langtidssygemeldt barn og var da på kontanthjælp. Her svingede udbetalingerne fra 500 kroner til 2.000 kroner om måneden. Med andre ord skal Morten og hans familie leve for minimum 8.000 kroner mindre om måneden. De har overvejet at flytte. Men da lejligheden har en månedlig leje på 4.000 inklusive det hele, bliver det svært at finde noget billigere. Morten har også overvejet at tage sin søn ud af børnehaven og passe hende. Men det sparer dem også kun for godt 1.400 kroner om måneden. Hans SU-lån er det bedste bud: Her kan familien sætte lånet i bero og på den måde spare omkring 2.500 kroner.

Morten og hans kone har også overvejet at blive skilt, ligesom flere andre par der i den senere tid er stillet op i medierne.

– Jeg så faktisk en viceværtslejlighed på Vesterbro i avisen den anden dag. Så ville jeg jo kunne flytte derud og bo gratis. Jeg overvejede det. 

Regeringen har jo lanceret deres akutpakke, hvor jer der ryger ud nu her får særlig opmærksomhed, står der. Hvad er din kommentar til akutpakken?

Ideen med jobrotation er det eneste, der lyder nyt. Hvis der er løn i det, og det gælder som et ’rigtigt’ arbejde, så er det godt. Men resten af akutpakken lyder som den strategi, a-kasserne og jobformidlingen har haft hele tiden. Min opfattelse er stadigvæk, at der ikke er job. Ikke til højtuddannede. De giver mig jo stadigvæk ikke det gadefejerjob, vel?

Morten Lander Andersen overvejer nu at blive selvstændig. 

>> Se indslaget på TV2, Det ser sort ud for mig og min familie
>> Læs jobcentrets kommentar til Morten Lander Andersens historie
>> Læs om mere om den aktuelle akutpakke

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00