Lasse B

Slip potentialet fri

18. april 2013

”Gør det igen!” Så enkelt kan det siges, og så enkelt blev det sagt af en af deltagerne ved Tværfaglige Akademikeres temadag om innovation og iværksætteri. MA var sponsor for dagen, som blev et lyslevende bevis på den motivation og virkelyst, der kendetegner danske akademikere.

Af Annette Buhl, skribent og iværksætter.

Innohvadfornoget?

”Innovationsdanmark”, kalder Thomas Blachman sit fædreland, når han skal give udtryk for, hvor slemt det står til med kreativiteten i kongeriget. Selv har jeg også haft det lidt svært med begrebet innovation. Lidt ligesom begrebet ”oplevelsesøkonomi”, der får mig til at tænke på kultur og kreativitet som metervare. Innovation er da også blevet så populært et begreb, at det begynder at ligne en one-size-fits-all løsning. Men oplægsholderne på temadagen formåede at kaste et mere nuanceret lys over begrebet, og hvis de godt 50 akademikere, som var mødt op, repræsenterer ”innovationsdanmark”, så er der i sandhed håb forude for vort lille land.

Social innovation

Der var en sjælden gejst og energi over selskabet – en stor kontrast til de jobsøgningskurser man bliver udsat for som ledig akademiker. Og for at være helt ærlig: En noget mere inspireret stemning, end den man oplever ved en gennemsnitlig forelæsning på universitetet. En bred vifte af oplægsholdere præsenterede deltagerne for mange forskellige aspekter af begrebet innovation, lige fra kunst som innovationsredskab til de politiske og praktiske rammer for iværksætteri. Og deltagerne kom virkelig på banen. Der blev stillet kritiske spørgsmål til oplægsholderne, der blev netværket og der blev diskuteret og debatteret.

Ikke mindst var energien i top under workshoppen i social innovation, som blev ledet af Peter Martin Jakobsen og Thor Rigtrup Larsen fra innovationsbureauet Creature. Her skulle deltagerne i mindre grupper, og på meget kort tid, finde nye løsninger på samfundsproblemer som madspild og ensomhed hos ældre. Den heftige aktivitet fik det fyldte lokale på toppen af Valby Kulturhus til at minde om en trykkoger, og det ville ikke have overrasket mig, hvis taget havde lettet en smule. Om der kom brugbare ideer ud af det, tør jeg ikke garantere, men sikke en energi det gav at få lov at bruge sin kreativitet sammen med andre engagerede mennesker. Som en deltager skriver i sin evaluering af dagen: ”Jeg gik hjem med en fantastisk god følelse og optimisme i kroppen. Jeg styrkedes i min tro på at “vi” akademikere kan noget, og at vi faktisk i fællesskab kan udøve stor kreativitet. ”


Valby Kulturhus 28. november 2012

Radikal innovation

Professor ved CBS, Mette Mønsted, som har en baggrund som sociolog, talte om kompetencer i innovationsprocesser og ”radikal innovation”, som bestemt ikke er en standardløsning, men en øvelse der kræver mod til at sætte ideerne i spil. ”Lad være med at lave en virksomhed sammen med nogen, der ligner jer selv” formanede Mette Mønsted og anbefalede i stedet, at man finder samarbejdspartnere, der kan give ens ideer modspil. På den måde bliver ideerne skarpere og mere…ja, innovative.

Men forskellighed er selvfølgelig ikke nok. For at kunne skabe noget sammen skal man have et fælles sprog, hvilket kan være svært i dag, hvor faglighederne er så specialiserede. Det er ikke nogen nem øvelse, og man forfalder ifølge Mette Mønsted let til laveste fællesnævner eller gruppekonsensus tænkning. Mon ikke det er derfor innovationsbegrebet er blevet så udvandet? Ægte innovation er risikabelt og fyldt med usikkerheder: Er ideen funktionsdygtig? Er der et marked for den? Løser den et reelt problem? Og er vi i det hele taget enige om, hvad det er vi vil?

Nye konstellationer

Et af formålene med temadagen var at skabe rammer for at møde nye samarbejdspartnere eller blive inspireret af fagligheder, som man ikke ellers ville møde.

Jeg faldt i snak med australske Josie Frances Hadley, som er i gang med en uddannelse på Kunstakademiets Designskole. Josie forklarede, at hun – ligesom mange af hendes studiekammerater – har massevis af ideer og prototyper, der ligger og samler støv. På skolen lærer man ikke noget om iværksætteri eller markedsføring, så hun var mødt op til temadagen for at få inspiration til, hvordan hun kommer ud i verden med alle sine ideer. Fra tidligere har Josie – ligesom jeg selv – en litteraturuddannelse, og ved siden af designstudiet skriver hun børnebøger. Da jeg selv er i gang med at etablere et e-bogsforlag, var det oplagt at indlede et samarbejde.

Når de triste historier om økonomisk krise og udfaldstruede dagpengemodtagere tager overhånd, glemmer vi hvilke fantastiske potentialer, vi ledige akademikere går rundt med. Vi kan – og skal – selv være med til at løse problemerne. Vi har virkelig noget at byde på, både som potentielle medarbejdere i danske virksomheder, men så sandelig også som freelancere og selvstændige erhvervsdrivende.

Jeg håber at temadagen har motiveret flere til at tage springet til at skabe deres eget job. Og til de læsere, som gik glip af denne inspirerende dag, men som går og overvejer at starte selvstændig virksomhed, kan jeg anbefale at kigge forbi Iværksætterhjælpen, som har åbent mandage kl.17-19. Her kan man få sparring på sin idé og måske få kontakt til den samarbejdspartner, man mangler for at komme videre.

Hvis du gerne vil møde andre akademikere og potentielle samarbejdspartnere, kan du også melde dig ind i Tværfaglige Akademikere. Netværket er løst struktureret, og mest baseret på en LinkedIn gruppe af samme navn. Der bliver med jævne mellemrum arrangeret arbejdsmøder ud fra forskellige interessefællesskaber, der opstår i diskussionerne online. En af møderækkerne har haft overskriften Innovation med forskellige indgangsvinkler, blandt andet med temadagen som resultat.

Links

>> Iværksætterhjælpen
>> Tværfaglige Akademikere

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00