Lasse B

Vil regeringen ophæve begrænsningen på de 30 uger?

15. marts 2012

I MA-Nyt #10 bragte vi historien om Søren Egelund på supplerende dagpenge, og vi forsøgte at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Det lykkedes ikke. I stedet har vi fået svar fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.

Af Nana Toft, freelance journalist

Hvad er begrundelsen for tidsbegrænsningen på de 30 uger på supplerende dagpenge?

Jeg vil starte med at sige, at den tidsbegrænsning blev besluttet af den tidligere regering. Den begrænsning er vi egentlig imod.

Hvad vil I så gøre i stedet?

Nu er det jo reformår, så jeg kunne forestille mig, at supplerende dagpenge bliver en diskussion i forbindelse med kontanthjælpsreformen til efteråret.

Men hvad ser du gerne, der sker og hvornår?

Jeg har ikke dykket nok ned i det. Det nemmeste ville måske være at fjerne tidsbegrænsningen. Spørgsmålet er, om det er det bedste. Jeg kunne godt tænke mig at se nærmere på, hvad det er for erhverv, det går særligt ud over og finde ud af, om vi kunne lave en bedre løsning. Vi er klar til at forbedre tingene. Det er svært for mig at sige, om man skulle skrue op for antallet af uger, eller om man burde lave en mere smidig ordning. Folk på supplerende dagpenge er jo i meget forskellige situationer. Men jeg er sikker på, at det er noget, vi kigger på. Jeg kan ikke komme med garantier om hvornår, men et godt bud er som sagt i efteråret 2012 i forbindelse med kontanthjælpsreformen. Det ved vi først til sommer, når vi har et overblik over, hvornår vi får de nuværende reformer igennem. Men en decideret dagpengereform, det hører jeg ikke ministeren sige noget om lige nu.

For nogen kan det næsten ikke betale sig at arbejde, hvis man kun kigger på økonomien. Hvordan har I tænkt jer at skabe et incitament for at blive ved med at arbejde, når det næsten kan betale sig at gå fuldtidsledig for nogen?

Jeg kan ikke gå ud til arbejdsgiverne og banke dem oveni hovedet. Vi politikere kan heller ikke blande os i alt. Men vi må tage en snak med virksomhedsejerne og se hvilke erhverv, der er mere ramt end andre og se, om vi ikke kunne få en god diskussion med arbejdsgiverne om, hvordan de kunne få flere folk ansat. Få virksomhedsejerne til at hjælpe os. For en ting er vigtigt: Vi bliver nødt til at høre det fra arbejdsgiverne. De må også have en interesse i, at tingene bliver løst. De må også gerne komme med nogle forslag.

Det lyder som om, det udelukkende er arbejdsgivernes ansvar? I har jo magten til at ændre reglerne og fjerne de her benspænd?

Det er vores allesammens ansvar. Det er lønmodtagernes, arbejdsgivernes og politikernes. Det må være i arbejdsgivernes interesse at løse de her problemer. Vi må tage en diskussion: Hvordan løser vi det her problem i fællesskab? Hvis arbejdsgiverne kommer til os og siger, at der er et problem, så lytter vi.

Men hvorfor bare ikke lytte til røsten fra dem på supplerende dagpenge?

Vi har også lyttet til dem. Det ville være interessant, hvis du ringede til de borgerlige og spurgte, hvorfor de ikke har lyttet. Men jeg skal nok tage problematikken med videre.

En sidste ting: Når man er på supplerende dagpenge, har man ikke mulighed for betalt efteruddannelse på seks ugers selvvalgt. Det har kun fuldtidsledige. Hvorfor ikke?

Det var jeg faktisk ikke klar over. Det lyder mystisk. Det vil jeg bestemt undersøge, for det er da klart en problemstilling, vi skal have fat i. Det vil blive en del af den snak, vi skal tage, når vi kommer hen i efteråret.

>>> Læs Søren Egelunds historie, Det kan jo næsten betale sig at gå fuldtidsledig, og den efterfølgende fyldige debat.
>>> Læs debatindlæg i Information af MA’s formand.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00