Lasse B

Syv ud af 10 overvejer at blive selvstændig

06. juni 2013

Blandt ledige akademikere er det hele syv ud af 10, der overvejer at blive selvstændige, viser en ny undersøgelse. Avisen.dk har i en række artikler sat fokus på ledighed og selvstændighed. MA har bidraget med sin viden, og ét af vores medlemmer, Benny Walsøe Pedersen, som også er kendt fra MA-Nyts spalter har fortalt sidste føljeton af sin historie om vejen til selvstændig.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Avisen.dk har her samlet en række råd til, hvordan du gør den luftige drøm til virkelighed – og hvilke overvejelser, du bør gøre inden.

1. Har du overhovedet lyst?

Tanken om eget firma kan især virke fristende, hvis du går ledig.

Men der er forskel på, om arbejdsløsheden har givet dig ny inspiration og fået dig til at overveje iværksætteri som en mulighed, fordi det ikke var aktuelt før – og på at du vælger det som nødløsning, fordi et lønarbejde har lange udsigter.

“Til dem, der overvejer det mere af nød end af lyst vil jeg sige: ‘Tænk jer godt om’. Det er hårdt arbejde at være selvstændig. Det kræver meget tid og penge og man risikerer at tabe på det. Plus den livsstil kræver, at man brænder for det,” siger Jakob Engel-Schmidt, som er direktør for Dansk Iværksætterforening.

“Til dem, der har lysten, vil jeg sige: ‘Spring ud i det!'” fortsætter han.

2. Få styr på, hvad du må

Er du arbejdsløs, er der en jungle af regler for, hvad du må og ikke må i forhold til at starte din egen virksomhed på enten halv eller hel tid. Det handler ikke kun om, hvor meget du må tjene og hvor mange timer, du lægger i firmaet, men for eksempel også om, hvordan du må få kontakt med potentielle kunder.

Reglerne er så indviklede, at du nemt kommer til at overtræde dem, hvis du ikke kender dem.

Kontakt din a-kasse og forhør dig om reglerne.

Klik her og læs mere om selvstændige i MA-Nyt

3. Se på dig selv med markedets øjne

Når du skal sælge dig selv og din egen idé, skal du vænne dig af med at tænke på, hvad det er, du ved.

I stedet skal du finde ud af, hvad det er du kan, som kan bringe værdi til andre. Det kan især være en udfordring for højtuddannede, lyder det fra Magistrenes A-Kasse.

For eksempel skal du ikke markedsføre dig på, at du ved en del om det asiatiske marked – men vende den om og sige, at du kan hjælpe virksomheder med at forstå og øge eksporten til det asiatiske marked.

Kort sagt: Hvad kan din viden bruges til?

4. Lær af andre

Opsøg foreninger eller netværk af iværksættere og selvstændige, og deltag i workshops, kurser og foredrag om iværksætteri for at møde andre i samme båd.

Eller tag kontakt til små selvstændige i dit lokalområde. Bank på og spørg, om du må få en kop kaffe og en snak.

De vil både kunne give dig gode råd og sparring, og også kunne give dig en form for kollegialt sammenhold, man ellers kan savne, når man står på egne ben.

Benyt også det netværk, du allerede har: Tidligere kolleger, venner og bekendte, familie, gamle studiekammerater og mennesker, du har mødt på kurser og til foredrag. Især hvis nogen i dit netværk også går med tankerne om at springe ud.

Dyrk både de fysiske netværk og dem, der findes på internettet.

5. Tag udgangspunkt i noget, du brænder for

Se det som en enestående chance for at få lov til at beskæftige dig med det, du synes er spændende. Det kræver ofte meget arbejde og lange arbejdsdage at starte sit eget op, men hvis du arbejder med din passion, føles det helt anderledes tilfredsstillende.

Ifølge de selvstændiges a-kasse, ASE, er det netop virksomheder, der udspringer af interesse, som ofte blomstrer og skaber vækst og arbejdspladser i det lange løb.

6. Vær stædig

Ifølge Jakob Engel-Schmidt, direktør for Dansk Iværksætterforening, er det dine personlige egenskaber, der er afgørende for din virksomheds succes.

Det gælder om at være stædig, have viljestyrke og blive ved med at prøve, selvom du får nej de første mange gange.

7. Prøv igen og igen

I den forlængelse tilføjer de selvstændiges a-kasse, ASE, at det er de færreste, der får succes fra dag et og med den idé, de først har.

Ofte er man nødt til at fejle flere gange, før det lykkes. Man er nødt til at tænke konceptet og idéen om, og nogle gange må man lukke virksomheden og starte en anden.

Forskellen mellem dem, der får succes, og dem, der fejler, er, hvor nemt de giver op – lyder det fra ASE.

8. Spild ikke din tid med de sure pligter

Mange går helt død ved tanken om at skulle forberede en række praktiske ting, inden virksomheden kan startes op, sætte sig ind i lovgivningen eller lave regnskab og bogføring.

Kontakt din egen a-kasse eller meld dig ind i en a-kasse for selvstændige og lad dem hjælpe dig med det praktiske. Betal andre for at holde styr på regnskaber, så du kan koncentrere dig om det, du er bedst til.

9. Gør det ikke for pengenes skyld

Selvfølgelig er målet, at du skal kunne leve af det. Men lad være med at starte din egen virksomhed med det formål at blive rig. De få, der opnår det, gør det nemlig som regel først efter mange års slid.

Til gengæld er der andre fordele: Friheden, muligheden for selv at bestemme dine arbejdstider og være kreativ – og så slipper du for en sur chef.

10. Spring ud i det

Man kan aldrig forudse fremtiden eller gardere sig 100 procent – så hvis du ellers har fornuften med, får rådgivning og har lysten og viljen, så tag chancen.

Avisen.dk har talt med Magistrenes A-Kasse, Dansk Iværksætterforening, ASE og ‘Netværk hvor arbejdsgivere og jobsøgende mødes’ og bedt om deres bedste råd til kommende iværksættere.

Kilde: Avisen.dk. Link til originalartiklen.

Andre historier i avisen.dk:

>> Farvel, dagpenge: Benny ude af kontrolhelvede
>> Her er de ledige, som Danmark tjener penge på
>> A-kasser: Rigide regler bremser iværksættere

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00