Lasse B

Tænk Tønder som åbningen til Europa – ikke som udkantsdanmark!

22. september 2011

To busser blev fyldt den 19. september 2011 med kurs mod Tønder. Akademikerkampagnen under AC kaldte til matchdag. Og der er flere på vej. Camilla Haus og Morten Holm Petersen var med på den første tur til grænselandet blandt 60 andre.

“Egentlig havde jeg kun tænkt turen som inspiration. Som odensianer med familie og rødder her kunne jeg godt forestille mig job i trekantsområdet, Sjælland eller København, men Tønder lød meget langt væk,” fortæller Camilla Haus, cand.mag. i litteraturvidenskab og engelsk og ledig siden december 2010.

“Nu ligger det ikke så langt væk mere. Tønder er ikke kun udkantsdanmark – det er først og fremmest åbningen mod syd til Europa. Og vi mødte en stolthed over deres eget område, som smittede. De ville én!”

Camilla Haus var især overrasket over indlægget fra rektoren på Tønder Gymnasium. Hun havde ikke tidligere tænkt i undervisningsbaner, men det kunne hun sagtens overveje nu. Det var historien om arbejdsglæde, sammenhold og medarbejderudvikling, der tændte hende.

“Det var et virkeligt godt arrangement, og AC havde tænkt hele vejen rundt, når der også var indlæg fra kommunen om, hvad de gør for tilflyttere. To af slagsen fortalte konkret om, hvordan man klarer det private oveni et jobskifte.”

Morten Holm Petersen havde samme udgangspunkt som Camilla. “Udkantsdanmark! Kan man virkelig vove sig helt derud?” Med en cand.mag. i historie og filosofi og senest et job i Odense Kommune som fundraiser vidste han godt i forvejen, at der var muligheder i Tønder netop fordi, vi er i udkantsdanmark og der er fokus på udvikling og støttemuligheder.

“Det bedste for mig var at møde virksomhederne face to face. Mange siger til mig: Morten, du skal opleves! Det skal virksomhederne jo også. Man kan afkode dem på deres hjemmesider til en vis grad, men hvis man skal fornemme arbejdsmiljø og kunne se kulturforskelle fra virksomhed til virksomhed, må man opleve dem live.”

Morten blev også glædeligt overrasket over gymnasiet. Heller ikke han har tænkt i de baner tidligere. På den såkaldte matchmaking snakkede han med handelsskolen i Tønder og fik også her et positivt indtryk. Han fik gode råd med hjem om at opgradere sig med fag for at kunne undervise bredere.

“Faktisk har jeg selv familie i Sønderjylland, så jeg har mere skulle flytte de mentale grænser i hovedet. Når man bor i storbyen, tænker man, at man ikke kan undvære alle kulturtilbuddene lige om hjørnet. Jeg elsker fx opera, men fra Tønder til Hamburg er der kun en time i transport!”

Konsulent i MAJob Odense, Mette Borch Ovdal, deltog også på turen.

“Det råd, vi kan give videre til medlemmerne, er at man er nødt til at begrunde, hvis man søger uden for sin ’normale’ arbejdsradius. Arbejdsgiverne skal tro på én, ansøgningen skal være plausibel. Selv i udkantsområderne er der 70-100 ansøgere pr. stilling. Motiver, at du ønsker jobbet og fx er villig til at flytte efter det. Ellers bliver du nemt sorteret fra.”

“Vi fik også en god succeshistorie med hjem, vi kan give videre. Vi besøgte Ecco og fik indblik i, hvordan en moderne design- og produktionsvirksomhed med god økonomi ser ud. Produktionen er flyttet til lande som Kina og Indonesien, men opgaverne inden for ledelse, design, udvikling osv. befinder sig i Danmark. Ecco har et graduateprogram og vi mødte en trainee, nyuddannet fra SDU i logopædi og kulturformidling. Hun troede ikke selv på, at en blød magister som hende kunne bruges i Ecco. Men lige nu arbejder hun med Eccos Code of conduct.”

Mette Borch Ovdal roser også AC for et meget veltilrettelagt program, der kørte på skinner.

Her kan du læse om de kommende arrangementer med et lignende indhold:

Matchdag til Sydhavsøerne 23. september

Matchdag til Lemvig 26. september

Karrieredag på Bornholm 30. september

Tour de Vesthimmerland 5.  oktober

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00