Lasse B

Udsigten som selvstændig

13. december 2012

En ny rapport fra Københavns Kommunes Erhvervsservice viser, at iværksættere i København er bedst til at skabe blivende virksomheder. Mira Margaritha Cordsen og Benny Walsøe Pedersen kunne være to af dem. De mødtes på et kursus i MA om vidensiværksætteri.

Af Hans Jørgen Wulff, kommunikationskonsulent i MA

Mira står og kigger ud af sit vindue. Hun flyttede til Ørestad for 1½ år siden, hvor en helt ny bydel i disse år vokser frem på Amager med en masse spændende arkitektur og nye byrum. Hun ser dagligt turisterne strømme til for at se på VM Bjerget, Tietgenkollegiet, Ørestad Gymnasium, Bella Sky, Stævnen og Bjarke Ingels’ 8TALLET. Og så kom ideen….

Mira er iværksætter, men ikke sprunget ud som selvstændig endnu. Hun kalder sin idé Experience Ørestad.

– Jeg har skrevet speciale om kultur i byudvikling, og jeg elsker at formidle, hvilket jeg også har arbejdet med i en del år på min uddannelse inden for Performance Design og Dansk Sprog og Medier. Jeg har i flere år været foredragsholder/guide i Skuespilhuset, på byrumsfestivaler og kanalrundfarten. Min voksende interesse for Ørestaden, lysten til at formidle levende og interagerende med et publikum og min interesse for kultur som redskab til byudvikling gjorde, at jeg begyndte at forme ideen om Experience Ørestad, fortæller Mira.


8TALLET. Foto Søren Vestermark

Anden aktør skal sadle helt om

Miras ide kom som arbejdsløs cand.comm.er, hvor hun havde tid til at sætte sig ind i det at blive selvstændig og ikke mindst bevidstheden om potentialet i iværksætteri midt i en krisetid. Men hun har en kraftig opfordring.

– Jeg vil godt råbe anden aktør op. De bør støtte kandidaters selvstændige virksomhedsidéer og tilbyde sparring og kurser på et seriøst niveau. Hos min egen møder jeg ingen opbakning, nærmest tværtimod. Anden aktør må få øjnene op for, at tilegnet viden om iværksætteri også er værdifuldt for arbejdsgivere. Det viser blandt andet, at man har projektforståelse og blik for detaljerne i en arbejdsproces. Når man går i kast med en selvstændig virksomhedsidé er man nødt til at kommunikere med ønskede samarbejdspartnere og forskellige rådgivere. Det giver et netværk som er frugtbart uanset om din virksomhedsidé realiseres eller ej. Anden aktørerne må sætte skub i fantasien!, siger Mira.

Hjælp til at blive fuldtidsiværksætter

Benny er cand.scient. med en fortid i biotekbranchen. Hans selvstændige bibeskæftigelse hedder Walsøe Innovator, som yder konsulenttjenester. Som Mira synes han også, der er nogle selvmodsigelser mellem ønsket om at få folk til at blive iværksættere og især vækstiværksættere og så systemet til at håndtere ledighed. Han har været selvstændig i lidt over et år, og hans udfordringer ligger i at begrænse projekterne til et overkommeligt antal og så at sætte prisen for ydelserne tilstrækkeligt højt og kontant. De skulle jo gerne blive til noget, men det kniber ofte med de økonomiske ressourcer i opstartsprojekterne.

– Diskussionen om indirekte støtte til nogle iværksættere gennem dagpenge ser jeg ikke som det største problem. Det er for mig fint, at der ikke kan udbetales dagpenge i den tid, du arbejder for dit eget firma. Men der mangler en kategori ved siden af selvstændig bibeskæftigelse, der er rettet mod iværksættere. Der kunne ligge den samme udbetalingspolitik i den, men dem der havde etiketten iværksætter fik i stedet tilbudt rådgivning, mentorer og kurser, der var rettet mod at få dem til at blive fuldtidsiværksættere, fortæller Benny.

Han mener, at anden aktør skulle få bonus efter, i hvor høj grad det lykkes for en ledig at blive selvstændig. Det skal legaliseres at sige højt, at det er det man går efter. Han tror, det vil have en langt større effekt, end man umiddelbart forestiller sig. Den mentale indstilling betyder meget som iværksætter, og at kunne sige tingene højt vil have effekt for mange og give mere fart i deres projekter.

>> Læs: Iværksætter Netværk Danmarks Forslag til ændring af dagpengereglerne
>> Læs også Isabella Schellers historie. Hun tog på Kickstarterkursus for iværksættere.
>> MA afholdt i september 2012 kursus for vidensiværksættere i samarbejde med Jobcenter Københavns Karrierecenter og Københavns Erhvervsservice. Der arbejdes på en gentagelse.
>> Hold øje med vores aktuelle workshops på ma-kasse.dk.

Walsøe Innovator

Fra ordrebunken kan nævnes afholdelse af en temadag om innovation og iværksætteri, planlægning af en uddannelse for ledige akademikere i GMP (Good Manufacturing Practice) i medicinalbranchen, facilitering og rådgivning i foreningen Iværksætterhjælpen (tilbud til mulige iværksættere og selvstændige), facilitator i forskellige netværk, bl.a. Bioscience Denmark og Tværfaglige akademikere og opstart af et e-bogs forlag sammen med to andre.

Experience Ørestad

Experience Ørestad vil gennem kunst og kultur styrke byudviklingen og turismen i Ørestaden og hermed bydelens identitet. Det foregår gennem byvandringer, foredrag, oplevelsesdesign samt historier om menneskene og bylivet: Hvem bosætter sig der og hvorfor? Hvad er det gode byrum egentlig? Både de lokale og turisterne kan igennem Experience Ørestad opleve deres egen bydel med nye ‘bybriller’.

Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00