Hvordan er det nu med SU-lån, afdrag og renter? Og hvordan kan jeg overskue at være studerende rent økonomisk og undgå at stå med en kæmpe SU-gæld, når jeg er færdig med min uddannelse? Dét zoomer moneymum ind på her, når hun deler seks skarpe tips til dig, der er studerende og overvejer et SU-lån.
Når du optager SU-lån, kan du efter endt uddannelse komme til at afdrage på det i mange år. Et SU-lån kan fx begrænse om og hvor mange penge du kan låne i banken til fx en bolig. Et lille SU-lån kan blive til en stor gæld.
Husk! Du behøver ikke at modtage den maksimale SU-lånesats under hele din uddannelse. Du kan vælge SU-lån til og fra i perioder, hvor du fx ikke kan arbejde lige så meget ved siden af dit studie.
Dit SU-lån starter først tilbagebetaling, når du er færdig med din uddannelse Tilbagebetalingen starter i januar ét år efter, du har afsluttet din uddannelse Hvis du afslutter din uddannelse i juni 2023, skal du først starte med at afbetale på dit SU-lån til januar 2025 … medmindre du selv gør noget ved det!
Du kan begynde at betale af på dit SU-lån, før din officielle tilbagebetaling starter. I den periode bestemmer du, hvor meget du vil betale
Sådan gør du:
Betal et engangsbeløb:
Hvem er Moneymum?
Hun hedder i virkeligheden Pernille Oldgaard og er 34 år.
– er tidligere bankrådgiver og filialdirektør i den finansielle sektor og nu selvstændig økonomisk mentor
Moneymum har lavet sin egen podcast; Voksenøkonomi
Hun er en af Danmarks største fin-influencere med flere end 60.000 følgere på Instagram
… og så er hun vores nye økonomiske ekspert 😊
Hvis du gerne vil være fri af din SU-gæld før tid, kan du betale mere af på dit lån, end det du er beregnet til
Dine tre muligheder:
How to:
Fra den dag du optager et SU-lån, til du har betalt det tilbage, løber der renter på.
Den variable rente kan variere og den fastsættes af diskonto-renten + et procenttillæg.
Rentesatsen på et SU-lån er pt. 4,60%, hvis du er færdig med din uddannelse, og 4% imens du studerer
Det er politisk bestemt, at renten på SU-lån skal følge Nationalbankens rente; diskontoen plus 1 %.
Nationalbankens rente har i mange år ligget på 0 % (eller været negativ), og derfor har SU-lånets rente kun ligget på 1 %, hvilket har gjort det til et meget fordelagtigt lån.
I slutningen af 2021 og det meste af 2022 steg priserne markant, hvilket medførte, at bankerne satte renterne op for at dæmpe forbruget og de stigende priser. Su-lånet har derfor fulgt med de almindelige rentestigninger de seneste to år.